Svijet

Bjesne požari na Eviji, stanovništvo bježi čamcima

Bjesne požari na Eviji, stanovništvo bježi čamcima
Foto: Srna | Bjesne požari na Eviji, stanovništvo bježi čamcima
N.N.

Na grčkom ostrvu Eviji bjesni požar pa je seosko stanovništvo moralo da bježi uz pomoć čamaca. Vatra se brzo širi a veliki broj kuća na tom ostrvu je uništen. Požar prijeti i predgrađima Atine.

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u sjevernom dijelu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povrijeđena trojica vatrogasaca.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu.

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i djelovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vjetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smjerovima.

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gdje grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

- Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora - rekao je manastirski starješina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

U Turskoj požar koji bejsni u pokrajini Mugli stigao je do termoelektrane pa je sinoć naređena evakuacija zaposlenih. Trenutno je 160 poožara pod kontrolom ali je izbilo nekoliko novih pa se vatrogasci bore sa njih 14.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije