Svijet

Blinken: Kina pokušava da se umiješa u američke izbore, imamo dokaze

Blinken: Kina pokušava da se umiješa u američke izbore, imamo dokaze
Foto: Tanjug | Blinken: Kina pokušava da se umiješa u naše predsjedničke izbore, imamo dokaze

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je nakon trodnevne posjete Kini da SAD imaju dokaze o pokušajima Kine da "utiče i pokuša da se umiješa" u predstojeće američke predsjedničke izbore uprkos ranije datom obećanju kineskog lidera Si Đinpinga da to neće činiti.

U kratkom intervjuu za CNN Blinken je rekao da je tokom sastanaka sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Kine Si Đinpinga, razgovarao o brojnim spornim pitanjima, od američke kontrole tehnologije do podrške Pekinga Moskvi. Blinken je rekao da je ponovio zahtjev koji je predsjednik SAD Džozef Bajden uputio predsjedniku Siju tokom njihovog susreta u San Francisku prošlog novembra, da se Kina ne miješa u predsjedničke izbore u SAD 2024. godine i podsjetio da je tada kineski lider obećao da Kina to neće učiniti.

"Vidjeli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg miješanja i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je prije moguće", odgovorio je Blinken na pitanje da li je Kina do sada kršila Sijevo obećanje Bajdenu.

On je ukazao da je svako mješanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo.

"Želio sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku", rekao je Blinken i dodao da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje, kako je naveo, iskorišćavaju postojeće društvene podjele u SAD, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije