Svijet

Pratite nas na Google news

Blokirana imovina Venecuele u Americi

Blokirana imovina Venecuele u Americi
Foto: Ilustracija | Blokirana imovina Venecuele u Americi
N.N.

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je ukaz o blokiranju imovine vlastima Venecuele u SAD, uključivši u spisak Centralnu banku zemlje i državnu naftnu kompaniju PDVSA, navodi se u tekstu dokumenta koji je objavila Bijela kuća.

Pod "vlašću Venecuele" u dokumentu se misli na "državu i Vladu Venecuele, svaki politički sektor, resor i strukturu, uključujući Centralnu banku Venecuele i kompaniju PDVSA.

Blokiranje imovine je stupilo na snagu petog avgusta.

SAD su 28. januara objavile uvođenje sankcija nacionalnoj naftnoj kompaniji Venecuele PDVSA, blokiravši imovinu kompanije u vrijednosti od 7 milijardi dolara i zabranivši poslovanje s njom. Prema podacima Bijele kuće, kompanija je izgubila još 11 milijardi dolara u isporukama nafte.

U isto vrijeme u Venecueli su počeli masovni protesti protiv predsjednika te zemlje Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio zakletvu.

Huan Gvaido, predsjednik Nacionalne skupštine koju kontroliše opozicija, nezakonito se proglasio za šefa države, što su priznale brojne zapadne zemlje na čelu sa SAD.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije