Svijet

Bolton: Moguć treći samit Trampa i Kim Džong Una

Bolton: Moguć treći samit Trampa i Kim Džong Una
Foto: N.N. | Bolton: Moguć treći samit Trampa i Kim Džong Una

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp je otvoren za treći samit sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom, ali će se možda morati sačekati neko vrijeme da se to desi, izjavio je danas Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

Govoreći za ABC, Bolton je rekao da SAD nemaju iluzije o tome na šta je Sjeverna Koreja sposobna, ali Tramp ostaje siguran u svoj lični odnos sa sjevernokorejskim vođom, prenosi Rojters.

Boltonovi komentari uslijedili su pošto su dva američka analitička centra i južnokorejska špijunska agencija prošle nedjelje saopštili da Sjeverna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa na zapadu zemlje.

Bilo je i izvještaja iz obavještajne službe Južne Koreje o novim aktivnostima u fabrici u Sanumdongu, blizu Pjongjanga, koja je proizvela prve sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete koje mogu da dopru do SAD.

Bolton je odbio da govori o tim izvještajima ili da kaže da li bi novo lansiranje raketa iz Sjeverne Koreje moglo bi da izazove reakciju SAD. Međutim, rekao je da je bila greška pretpostaviti da će Sjeverna Koreja "automatski" poštovati svoje obaveze.

"Predsjednik je siguran u svoj lični odnos sa Kim Džong Unom. Uložio je dosta vremena pokušavajući da razvije taj odnos", rekao je Bolton za ABC.

"Rekao je da je otvoren za treći samit, on nije zakazan i možda će morati da prođe neko vrijeme. Ali spreman je da se ponovo angažuje jer misli da su izgledi za Sjevernu Koreju zaista spektakularni", rekao je Bolton.

Om je rekao da misli da Kim ima "veoma jasnu ideju" o tome kako Tramp gleda na raketne testove. Američka obavještajna služba stalno posmatra Sjevernu Koreju, rekao je.

"Vidimo šta oni sada rade. Vidimo to jasno i nemamo iluzije o tome na šta su sposobni", dodao je Bolton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije