Svijet

Bombaš maskiran u policajca ubio više od 100 ljudi

Bombaš maskiran u policajca ubio više od 100 ljudi
Foto: Tanjug/AP | Bombaš samoubica maskiran u policajca ubio više od 100 ljudi

ISLAMABAD - Bombaš samoubica, koji je ubio 101 osobu u džamiji na sjeverozapadu Pakistana, bio je maskiran u policijsku uniformu i zbog toga nije izazvao sumnju obezbjeđenja koje ga nije pretreslo, izjavio je danas šef policije u Pešavaru Moazam Jah Ansari.

"Da, priznajem da je to bio bezbjednosni propust i preuzimam odgovornost za to", rekao je Ansari.

On je naveo, na konferenciji za novinare, da je napadač identifikovan i da je policija blizu hapšenja članova mreže koja stoji iza napada u ponedjeljak koji je bio jedan od najsmrtonosnijih ikada u Pešavaru, glavnom gradu provincije Kiber Pahtunhva, prenio je AP.

 U eksploziji je srušen krov 50-godišnje džamije, pri čemu je poginula 101 osoba, uglavnom policajci, a 225 ljudi je povrijeđeno.

Desetine policajaca pridružile su se u srijedu mirovnom maršu koji su organizovali članovi grupa civilnog društva u Pešavaru, zahtijevajući zaštitu pripadnika snaga bezbjednosti.

Pakistanski ministar odbrane, Kavaja Mohamad Asif optužio je, nekoliko sati nakon eksplozije, pakistanske talibane (TTP), da su izvršili napad, navodeći da su djelovali sa susjedne avganistanske teritorije, a TTP je nešto kasnije preuzeo odgovornost, da bi zatim glavni portparol grupe rekao da TTP ne napada džamije.

Pakistanski premijer Šahbaz Šarif posjetio je povrijeđene u bolnici u Pešavaru nakon napada i obećao oštru akciju protiv onih koji stoje iza napada.

Avganistanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki zatražio je u srijedu od pakistanskih vlasti da potraže razloge za militantno nasilje u svojoj zemlji, umjesto da okrivljuju Avganistan.

 Više od 300 vjernika molilo se u sunitskoj džamiji u ponedjeljak kada je bombaš samoubica izvršio napad.

Nasilje se povećalo u Pakistanu otkako su avganistanski talibani preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, pošto su se američke i NATO trupe povukle iz zemlje poslije 20 godina rata.

               

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije