Svijet

Borbe traju i deset dana nakon proglašenja pobjede nad ID

Borbe traju i deset dana nakon proglašenja pobjede nad ID
Foto: Ilustracija | Borbe traju i deset dana nakon proglašenja pobjede nad ID

DAMASK - Sirijski borci koje podržavaju SAD bore se protiv Islamske države u istočnoj Siriji, deset dana nakon što je proglašena pobjeda nad ekstremistima, izjavio je zvaničnik sirijskih snaga koje predvode kurdski borci.

Portparol "Sirijskih demokratskih snaga" Mustafa Bali saopštio je da snage iskorjenjuju grupe militanata koji su se krili u pećinama u selu Baguz i okolini.

On je dodao da stručnjaci "Sirijskih demokratskih snaga" i dalje rade na uklanjanju mina u područjima koja su oslobođena od terorista u posljednjih nekoliko sedmica. 

"Sirijske demokratske snage" proglasile su 23. marta pobjedu nad "Islamskom državom" nakon oslobađanja posljednjeg dijela teritorije koju su kontrolisali militanti. 

Pobjeda nad islamistima označila je kraj takozvanog "kalifata", koji je grupa osnovala u velikim dijelovima Iraka i Sirije 2014. godine.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da koalicija predvođena vojskom SAD i dalje vrši vazdušne napade protiv "Islamske države".

U saopštenju se navodi da se vjeruje da se viši komandanti "Islamske države" i zatvorenici nalaze na istočnoj obali rijeke Eufrata.

Hiljade civila, džihadista i njihovih porodica evakuisani su u posljednjih nekoliko sedmica zbog sukoba u Baguzu.

Mnogi od evakuisanih su prebačeni u kamp za raseljena lica Hol u sjeveroistočnoj Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije