Svijet

Borel: Ovo je rat, bez detalja o isporuci naoružanja Ukrajini

Borel: Ovo je rat, bez detalja o isporuci naoružanja Ukrajini
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borel: Podrška Ukrajini i sankcije Rusiji imaće svoju cijenu

​Šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je danas da će se pola milijarde evra iz Evropskog instrumenata za mir biti potrošeno kako bi se pomoglo ukrajinskoj vojsci da se odbrani od agresije Rusije, ali da se detalji o toj pomoći i njenom transportu neće iznositi u javnost.

"Ovo je rat i neću davati nikakve informacije koje bi mogle da posluže drugoj strani. Neću davati detalje o tarsnportu pomoći Ukrajini, jer vjerujem da bi Rusi vrlo voljeli da to znaju", kaže Borel.

On ponavlja da je Rusija već poručila da je EU pomoć Ukrajini ''neprijateljska'' i da će "napasti svaku osobu ili entitet koji dostavlja bilo kakvu vrstu pomoći Ukrajini".

Pethodno je u EU rečeno da će Poljska biti mjesto "skaldištenja" naoružanja koje EU finansira za potrebe ukrajinske vojske.

Borelj je nakon sastanka Savjeta ministara odobrane EU naveo da će se iz Evropskog instrumenta za mir, po prvi put u istorji EU, finansirati ubojito naoružanje za drugu zemlju.

Borelj napominje da je riječ o bojevoj municiji i protivtenkovskim i protivvazdušnim odbrambenim sistemima.

On dodaje da zemlje članice mogu "bilateralno da mobilišu bilo kavu vrstu pomoći" kako bi pomogle Ukrajini da se odbrani, uključujući i borbene avione kojima će upravljati ukrajinski piloti.

Podrška Ukrajini i sankcije Rusiji imaće svoju cijenu

Šef diplomatije EU, Žosep Borel, upozorio je Evropu na činjenicu da će njena podrška Ukrajini i odbrani bezbjednosti i stabilnosti Evrope "imati svoju cijenu" i pozvao građane EU da se suoče sa "odlučnošću i realnošću".

"Sankcije imaju svoju cijenu. Bolje da se to odmah objasni javnosti. Moramo da budemo spremni da platimo ovu cijenu sada ili ćemo morati da platimo mnogo više u budućosti", poručio je Borlel.

Borel je nakon uvođenja finasijskih i ekonomskih sankcija EU protiv Moskve i usvajanja paketa za finansiranje vojne pomoći Ukrajini poručio da se u Evropi 'okreće nova stranica'" u kojoj odnosi sa Rusijom više neće biti definisani trgovinom.

"Vjerujemo da će trgovina upravo dovesti do političke transformacije režima u Moskvi", zaključio je Borel.

On je dodao da EU ne želi da se bori protiv ruskog naroda već da joj je cilj da "odbrani Ukrajinu i budući način života od Putinove agresije".

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije