Svijet

Borelj: Evropa se suočava sa dva rata i mnogo tenzija koje mogu da izmaknu kontroli

Borelj: Evropa se suočava sa dva rata i mnogo tenzija koje mogu da izmaknu kontroli
Foto: Tanjug/AP | Borelj: Evropa se suočava sa dva rata i mnogo tenzija koje mogu da izmaknu kontroli

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da se Evropa suočava sa dva "brutalna rata" u blizini njenih granica i sa mnogo tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli.

Borelj je, obraćajući se na kraju Šumanovog bezbjednosnog i odbrambenog foruma u Briselu, upozorio da bi neke od tih kriza mogle da eskaliraju u veliku globalnu konfrontaciju "u vrijeme kada je svijet postao multipolaran, a multilateralni sistem koji bi trebalo da održava mir je duboko oslabljen".

"Mi, Evropljani, suočavamo se sa dva brutalna rata u blizini naših granica i sa puno tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli - u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama (Demokratske) Republike Kongo, u Zalivu, u Јužnom kineskom moru, u Јužnoj Aziji, (i) bandama i narko kartelima u Latinskoj Americi i Centralnoj Americi", rekao je Borelj.

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srž sistema Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde, mogle da budu oslabljene.

"Ako se presude Međunarodnog suda pravde ne poštuju, svijet će biti u mnogo lošijoj situaciji. I mi se sljedeći put nećemo ponovo pozivati na Međunarodni sud pravde ako ovoga puta njegova presuda ne bude sprovedena - a nije. Nije", naglasio je Borelj.

On je dodao da zna da je "geografija važna" i da su "ratovi koji su nam blizu važniji od ratova koji su daleko".

"Ali svi oni su međusobno povezani. Svaki rat, svaka kriza bilo gdje utiče na bilo koje drugo mjesto u svijetu", poručio je Borelj i dodao da su ugrožena javna dobra, od cijena energenata do slobode plovidbe, prenosi Tanjug.

On je ocijenio da je Šumanov bezbjednosni i odbrambeni forum bio neophodan i važan sastanak.

 

"To je drugi korak u pravcu angažovanja Evropljana sa ostatkom svijeta, a ostatka svijeta sa nama", poručio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije