Svijet

Borelj: Moramo djelovati, naš kredibilitet doveden u pitanje

Borelj: Moramo djelovati, naš kredibilitet doveden u pitanje
Foto: Tanjug/AP | Borelj: Moramo djelovati, naš kredibilitet doveden u pitanje

Žozef Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije objavio je novi blog koji prenosimo u cjelosti:

Prošlog petka je Međunarodni sud pravde donio privremeni nalog u pogledu situacije u Rafi.

EU kontinuirano podržava svjetski poredak temeljen na pravilima a prvenstveno Međunarodni sud pravde, kao najvišu instancu u sistemu UN-a. Stoga tražimo od vlade Izraela da u potpunosti poštuje nalog Suda. Sutra će Vijeće za vanjske poslove detaljno razmotriti stanje u Gazi.

Nakon privremenih mjera donesenih 26. januara i 28. marta 2024.   Međunarodni sud pravde je prošlog petka, sa 13 glasova za i dva protiv, zahtijevao od vlade Izraela da "bez odlaganja zaustavi svoju vojnu ofanzivu i bilo koju drugu akciju u Rafi, a koje palestinskoj populaciji u Gazi mogu stvoriti uslove života koji bi mogli dovesti do njenog potpunog ili djelimičnog fizičkog uništenja.

Držati otvorenim granični prelaz u Rafi za nesmetano pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći.

Poduzeti efikasne mjere kako bi se osigurao nesmetan pristup pojasu Gaze svim istražnim komisijama, misijama za utvrđivanje činjenica ili drugim istražnim tijelima ovlaštenim od strane nadležnih organa Ujedinjenih nacija radi istraga navoda o genocidu.

Podnijeti izvještaj Sudu o svim poduzetim mjerama za provođenje ovog naloga, u roku od mjesec dana od dana njegovog izdavanja".

Najviši sud sistema Ujedinjenih nacija

Ove odluke iziskuju određene napomene. Međunarodni sud pravde je najviši sud u sistemu Ujedinjenih nacija. Sve njegove države članice dužne su pridržavati se njegovih odluka, koje su posljedično obavezujuće i za sve države članice EU-a.

Zanemarivanje ovih odluka je u suprotnosti sa svjetskim poretkom temeljenom na pravilima koji svuda podržavamo i promovišemo. Bezuslovno poštivanje i neumoljivo promovisanje međunarodnog prava je u samoj srži našeg identiteta, jednako kao i naše vanjske politike. Evropska unija, izgrađena na ruševinama dva svjetska rata iz 20. vijeka, oduvijek je bila snažan zagovornik mirnog rješavanja međunarodnih sukoba, prvenstveno putem sudova kao što je Međunarodni sud pravde u Hagu. Stoga možemo samo naglasiti ključnu važnost potpunog poštivanja ove odluke Suda. Uvođenje posebnih uslova, primjedbi ili izuzetaka na temelju razloga koji nisu pravne prirode narušava poredak temeljen na pravilima, narušava naše vrijednosti i našu međunarodnu reputaciju, te slabi naš stav po drugim pitanjima, uključujući Ukrajinu. Ako jedna od strana nije zadovoljna odlukom Suda, jasno je da može uputiti poseban zahtjev za tumačenje, ali ne i ignorisati odluku.

Odluke u skladu sa zahtjevima gotovo svih članica UN-a

Navedene odluke su uveliko u skladu sa zahtjevima koje su mjesecima javno upućivale gotovo sve članice UN-a, uključujući sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i države članice EU-a. Odluke Suda nipošto nisu usmjerene protiv hrabrog naroda Izraela, koji zaslužuje živjeti u miru i sigurnosti zajedno s palestinskim narodom. Sud je posebno podsjetio na svoju zabrinutost u pogledu sudbine talaca otetih tokom napada u Izraelu 7. oktobra 2023. godine i smatra da je "duboko zabrinjavajuće što su mnogi od tih talaca i dalje u zatočeništvu te je ponovio svoj poziv na njihovo trenutno i bezuslovno oslobađanje". Oslobađanje talaca je od početka i jedan od fundamentalnih zahtjeva EU-a.

Duboka zabrinutost međunarodne zajednice

Jasno je da odluka Suda za izdavanje naloga za hapšenje na zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda ranije prošle sedmice nije iste prirode. Međutim, obje odluke odražavaju duboku, stalnu i rastuću zabrinutost međunarodne zajednice zbog katastrofalne situacije u Gazi i hitnosti da se postigne prekid vatre koji utire put za političko rješenje.

U ponedjeljak će Vijeće za vanjske poslove imati priliku za opširnu diskusiju o stanju u Gazi. Ova važna sjednica održava se u ključnom trenutku, uz prisustvo uvaženih ministara vanjskih poslova Egipta, Jordana, Kraljevine Saudijske Arabije i Katara, kao i generalnog sekretara Lige arapskih država, koji će dati svoju ocjenu situacije i iznijeti prijedloge za izlazak iz slijepe ulice i postizanje političkog rješenja. Mi smo, naravno, jednako tako spremni da ugostimo i našeg izraelskog kolegu. Vrijeme je da EU preuzme svoj dio odgovornosti u svjetlu katastrofalne situacije nezapamćenih razmjera. Moramo djelovati. Naš moralni i politički kredibilitet je doveden u pitanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije