Svijet

Pratite nas na Google news

Bramerc: Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva

Bramerc: Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva
Foto: N.N. | Bramerc: Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva
Agencije .

NJUJORK - Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je danas pred Savjetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Bramerc je izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc. 

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera Srba u BiH Radovana Karadžica na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

"To je snažan pokazatelj da kada međunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobijedi i pobjediće", rekao je Bramerc. 

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Karmel Ađius obavijestio je Savjet bezbjednosti da "glatko napreduju" žalbeni postupak u procesu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića i ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. 

On je rekao da očekuje da će oba procesa biti okončana, kako se očekuje, do kraja 2020. godine. 

Ađius je ukazao na neophodnost da međunarodna zajednica "stane čvrsto u odbranu pravosudnih procesa i presuda, a protiv negiranja zločina i revizionizma u bivšoj Jugoslaviji". 

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je ranije danas članove Savjeta bezbjednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamijenjuju političkim.

"Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju", istakla je Kuburović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, poručujući da Srbija ostvaruje uspješnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze. 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije