Svijet

Britanci će moći da putuju bez viza

Britanci će moći da putuju bez viza
Foto: Tanjug/AP | Britanci će moći da putuju bez viza

BRISEL - Komisija Evropskog parlamenta podržala je prijedlog da se Britancima obezbijedi da nakon "Bregzita" putuju u EU bez viza.

Prijedlog je podržan nakon nekoliko sedmica kontroverze zbog načina na koji se u prijedlogu zakona EU Gibraltar naziva "kolonijom Velike Britanije".

Španija, koja je nakon rata u 18. vijeku priznala da je Gibraltar britanska teritorija, insistirala je da se u prijedlogu zakona Gibraltar opiše kao kolonija, što je uznemirilo vlasti u Londonu.

Članice EU nekoliko sedmica od tada nisu mogle da se usaglase oko zajedničkog stava sa Evropskim parlamentom, jer je britanski poslanik Klod Moraes blokirao prijedlog zbog upotrebe riječi "kolonija", dok su predstavnici ostalih prijestonica stali na stranu Madrida.

Usljed velikog rizika od "Bregzita" bez sporazuma, kojem je izložena Britanija, države EU pojačale su pritisak na parlament kako bi usvojio dokument, da bi Moraes na kraju bio smijenjen sa pozicije glavnog čovjeka za ovaj dokument.

Bugarski poslanik u EU Sergej Stanišev, koji je juče izabran za parlamentarnog izvjestioca, rekao je da je prijedlog podržalo 38 poslanika, dok je njih osam bilo protiv zakona u kojem se Gibraltar i dalje naziva britanskom kolonijom.

Pojedini poslanici nazvali su zakon "smiješnim" i optužili španske vlasti za nepopustljivost pred opšte izbore u Španiji kasnije ovog mjeseca.

Odluka poslanika mora biti donesena na godišnjoj sjednici Evropskog parlamenta koja se održava sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije