Svijet

Britanci će moći da ulaze u Uniju bez viza

Britanci će moći da ulaze u Uniju bez viza
Foto: Tanjug/AP | Britanci će moći da ulaze u Uniju bez viza

BRISEL - Državljani Velike Britanije moći će nakon "Brexita" da ulaze u EU bez viza na kraće vrijeme, pod uslovom da isto pravilo važi za državljane zemalja Unije, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Tokom glasanja u Evropskom parlamentu, 502 poslanika podržala su prijedlog zakona kojim se Britancma omogućuje da nakon istupanja iz EU na kraće periode ulaze u zemlje Unije bez viza.

Prijedlog nije podržao 81 poslanik, dok je 29 članova Evropskog parlamenta ostalo uzdržano.

Usvojeni zakon stupiće na snagu dan nakon što Velika Britanija napusti EU.

Državljanima Velike Britanije od tog dana neće biti potrebna viza ukoliko u članicama EU borave do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Velika Britanija biće uvrštena na spisak više od 60 zemalja i teritorija trećeg svijeta čijim državljanima neće biti potrebne vize za ulazak u EU.

Iz Evropskog parlamenta su naglasili da će EU jednostrano ukinuti vize državljanima Britanije, ali da očekuje da će državljanima Unije isto tako biti omogućena kraća poslovna ili turistička putovanja bez viza.

U saopštenju se napominje da će EU ponovo uvesti vize za sve državljane Velike Britanije u slučaju da London uvede iste mjere usmjerene ka bilo kojoj državi koja je članica Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije