Svijet

Britanija šalje migrante u Ruandu

Britanija šalje migrante u Ruandu
Foto: Tanjug | Britanija šalje migrante u Ruandu

LONDON - Riši Sunak, britanski premijer, obećao je da će početi slati tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 sedmica, pošto je gornji dom parlamenta konačno usvojio potrebne zakone, koji su sedmicama odlagani pokušajima da se plan promijeni.

Sunak je rekao da je Vlada rezervisala komercijalne čarter avione i obučila osoblje da odveze migrante u Ruandu, što je politika za koju se nada da će povećati bogatstvo njegove Konzervativne stranke prije izbora kasnije ove godine.

Dom lordova je dugo odbijao da podrži zakon o podjelama bez dodatnih mjera zaštite, ali je na kraju popustio nakon što je Sunak rekao da će Vlada natjerati parlament da zasjeda, što je potrebno da bi se usvojio.

"Nema ako, nema ali. Ovi letovi idu za Ruandu", rekao je Sunak na konferenciji za novinare.

Desetine hiljada migranata, mnogi koji bježe od ratova i siromaštva u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, stigle su u Veliku Britaniju posljednjih godina prešavši Lamanš u malim čamcima na rizičnim putovanjima koje organiziraju bande za krijumčarenje ljudi.

Zaustavljanje dotoka migranata je prioritet za Vladu, ali kritičari kažu da je plan da se ljudi deportiraju u Ruandu umjesto da se tražitelji azila rješavaju u Britaniji nehuman. 

Oni navode zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u istočnoafričkoj zemlji i rizika da bi tražitelji azila mogli biti vraćeni u zemlje u kojima su suočeni sa opasnošću.

Sunakov novi zakon propisuje da se neka postojeća britanska pravila o ljudskim pravima neće primjenjivati i da britanske sudije moraju tretirati Ruandu kao sigurnu destinaciju, što je pokušaj da se poništi odluka Vrhovnog suda koja je plan proglasila nezakonitim.

Takođe, ograničava mogućnosti pojedinaca na žalbu samo na izuzetne slučajeve, prenosi Radio Slobodna Evropa

Govoreći prije usvajanja zakona, Sunak je rekao da su aerodromi spremni, mjesta rezervisana za letove i da je 500 pripadnika pograničnih službi spremno ispratiti migrante "sve do Ruande".

Prema politici formulisanoj prije dvije godine i dogovorenoj sa Ruandom, svaki tražitelj azila koji ilegalno stigne u Veliku Britaniju biće poslat u Ruandu prema šemi za koju Vlada kaže da će spriječiti prelazak kanala i razbiti sadašnji model krijumčarenja ljudi. 

I nakon uspješnog savladavanja parlamentarnih prepreka Sunak bi se još mogao suočiti sa pravnim osporavanjima zakona.

Dobrotvorne organizacije i grupe za ljudska prava najavile su da će pokušati zaustaviti pojedinačne deportacije, a sindikat koji zastupa osoblje pograničnih službi obećava da će osporiti novi zakon kao nezakonit u roku od nekoliko dana nakon što prvi tražitelji azila budu obaviješteni da će biti poslati u Ruandu.

"Hitno trebamo da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva počne pristojno tretirati izbjeglice i prestane ih pokušavati slati u nesigurnu budućnost u Ruandi", izjavila je Lusi Greg, vršilac dužnosti voditeljke "Advocacy at Freedom from Torture", za Reuters.

Druge evropske zemlje, uključujući Austriju i Njemačku, takođe razmatraju sporazume o procesuiranju tražitelja azila u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije