Svijet

Britanski mediji objavili "tajni plan" Džonsona

Britanski mediji objavili "tajni plan" Džonsona
Foto: Tanjug/AP | Britanski mediji objavili "tajni plan" Džonsona

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson priprema planove za legalno sprečavanje bilo kakvog produženja roka za izlazak Velike Britanije iz EU, objavio "Daily Telegraph".

Kako je prenio "Index.hr", Džonsonovi savjetnici održali su u nedjelju sastanak na kom su razgovarali o tome kako spriječiti britanski parlament da nametne tromjesečni produžetak roka za Brexit ako ne dođe do sporazuma s EU.

Prema izvještaju "Daily Telegraph", Džonsonov plan predviđa da se Briselu uz zahtjev za produženje roka za Brexit pošalje i pismo u kom se navodi da se britanska vlada protivi bilo kakvom produženju roka nakon 31. oktobtra.

Nakon neočekivane ostavke ministarke rada Amber Rud zbog Džonsonove politike, dvojica ministara rekla su da je premijer odlučan u tome da se "drži plana" o izlasku Britanije iz EU 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između porodice i nacionalnog interesa.

Ostavka ministarke Rud u subotu zbog vladinog nesrazmjernog fokusa na pripremanje Brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu.

"Vidim da se od 80 do 90 odsto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za Brexit bez dogovora. Primjećujem nesrazmjeru", rekla je Rud i dodala:

"Svrha ove ostavke je da se ukaže na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvata ljude različitih stavova o EU".

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab tvrdi drukčije pa kaže da se vode "intenzivni pregovori" u Briselu i da Džonsonova vlada nije usmjerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju Brexita.

Ministar finansija Sajid Džavid rekao je da će premijer u oktobru pokušati da osigura novi sporazum.

"Premijer će na samitu 17. i 18. oktobra pokušati da postigne dogovor. Sigurno neće tražiti odlaganje Brexita", rekao je Džavid za BBC.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian rekao je za radio Evropa 1 da je situacija "vrlo zabrinjavajuća" te da "Britanci moraju reći šta žele".

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije