Svijet

Britanski ubica i bjegunac zaradio penziju u BiH

Britanski ubica i bjegunac zaradio penziju u BiH
Foto: N.N. | Britanski ubica i bjegunac zaradio penziju u BiH

LONDON - Džastin Klark (62), jedan od najtraženijih britanskih bjegunaca osuđen je juče na 25 godina zatvora, a u njegovoj živopisnoj biografiji stoji i to da je služio u bh. vojnim snagama, gdje je čak stekao pravo na penziju!

Klark je punih 23 godine vodio dvostruki život, prije nego je uhapšen 2016. godine, po Interpolovoj potjernici u Berlinu.

On je osuđen zbog ubistva Pola Milburna, s kojim je došao u sukob 1993. godine. Nakon ubistva, napušta Veliku Britaniju i živi pod lažnim imenom Martin Entoni Maher, uspjevši da izbjegne suđenje skoro četvrt vijeka. Jedno vrijeme je čak radio i na Bliskom istoku.

Konačno, njegovom dvotrukom životu, koji ima elemente filmske priče, došao je kraj 2016. godine, kada su ga uhapsili po Interpolovoj potjernici u Berlinu, a otkriven je na osnovu presretnute prepiske sa porodicom u Velikoj Britaniji.

Ipak, ono što je najzanimljivije jeste da je tokom godina provedenih u bjekstvu, služio kao vojnik u BiH, gdje je čak stekao pravo na penziju.

Detektiv Džastin Dženkins o cijelom slučaju kaže: "Ono što ne znamo jeste koliko dugo je boravio u Berlinu, ali znamo da je bio vojnik u BiH, te da je stekao pravo na penziju", kaže Dženkins, koji dodaje da vjeruju da je tokom svih ovih godina boravio u raznim zemljama te je, navodno, radio i kao građevinac na Kataru.

Prije ubistva Pola Milburna, Klark je služio u francuskoj Legiji stranaca.

Početkom 90-ih Klark ulazi u unosan posao sa drogom, a droga je i razlog ubistva Milburna. Naime, Milburn je naručio kanabis vrijedan 23.000 funti, ali mu je Klark pokušao da podmetne lažni kanabis, zbog čega je došlo do sukoba, a zatim i ubistva.

Inspektor Dšenkins navodi da su čak pronašli prepisku iz koje se može vidjeti da je jedno vrijeme živio čak u Hrvatskoj.

Ipak, kako prenose britanski mediji, razlog njegovog dugog izbjegavanja pravde je to što je bio u BiH, koja nije članica EU, samim time nije dobila evropski nalog za hapšenje, zbog čega bh. vlasti nisu ni znale da bjegunac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije