Svijet

Britansko ministarstvo: Rusija na Krimu izgubila osam aviona

Britansko ministarstvo: Rusija na Krimu izgubila osam aviona
Foto: Tanjug/AP | Britansko ministarstvo: Rusija na Krimu izgubila osam aviona

KIJEV - Eksplozije na vojnom aerodromu Saki, na zapadu Krima, koje su ove nedjelje prouzrokovale gubitak osam ruskih borbenih aviona, nanijele su značajnu štetu avijaciji ruske Crnormorke flote, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane na Twitteru.

"Sposobnost pomorske avijacijske flote je sada značajno degradirana. Incident će vjerovatno podstaći rusku vojsku da revidira svoju percepciju prijetnje. Krim se vjerovatno smatrao bezbjednom pozadinom", navedeno je u objavi.

Dok oštećene letjelice predstavljaju samo djelić ukupne avijacijske flote, Britanija navodi da će incident imati uticaj na ruske sposobnosti u Crnom moru, pošto se aerodrom Saki koristi kao primarna operativna baza, prenosi Rojters.

Bazni aerodrom je najvjerovatnije ostao u funkciji, ali je prostor pored pisti pretrpio ozbiljnu štetu, dodalo je ministarstvo odbrane u redovnom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Podsjećamo, do eksplozije na aerodromu nedaleko od Novofjodorovke na Krimu došlo je u utorak, a prema riječima šefa krimske administracije Sergeja Aksjonova jedna osoba je poginula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije