Svijet

Broj islamskih ekstremista u Švedskoj udesetostručen

Broj islamskih ekstremista u Švedskoj udesetostručen
Foto: Ilustracija | Broj islamskih ekstremista u Švedskoj udesetostručen

STOKHOLM - Broj islamskih ekstremista u Švedskoj se udesetostručio, navodi se u izvještaju švedske Vojne akademije o islamističkoj prijetnji koji je naručila švedska Agencija za civilna krizna stanja.

U izvještaju su mapirane lokacije džihadista u Švedskoj i metode njihovog uticaja. 

Prema podacima iz izvještaja pod nazivom "Između salafizma i selafijskog džihadizma", broj islamskih ekstremista se tokom posljednjih 10 godina uvećao 10 puta. 

Za manje od 10 godina, švedsko ekstremno islamističko okruženje poraslo je sa 200 na 2.000 članova, gdje salafizam igra vitalnu ulogu u širenju nasilnog islamizma u velikom broju švedskih gradova, uključujući Geteborg. 

U ovom izvještaju, salafizam se opisuje kao bukvalno tumačenje sunitskog islama i antidemokratska ideologija prema kojoj se zahtijeva potpuna potčinjenost Božijoj volji. 

Jedan od autora izvještaja Magnus Ranstorp rekao je da su salafistički misioniri proaktivni na društvenim mrežama, da koriste veb-sajtove kao što su Youtube i Facebooka kako bi privukli mase. 

"Salafizam se u nekim slučajevima pokazao kao osnova džihadstičkog ekstremizma. Nisu svi salafisti džihadisti, ali svi džihadisti jesu salafisti", navodi se u izvještaju i dodaje da je salafistička propaganda podstakla mnoge građane Švedske da se priključe džihadističkim pokretima, većinom na Bliskom istoku. 

U izvještaju se ističe da džihadisti veliku podršku uživaju u Avganistanu, Somaliji, Iraku i Siriji. Teroristički napadi u Stokholmu iz 2010. i 2017. godine povezani su sa salafistima. 

Islamistički imami podijelili su zemlju geografski kako bi proširili uticaj na muslimane na osnovu svog tumačenja islama. 

U propovijedima imama stalne su poruke mržnje prema ženama, homoseksualcima, Jevrejima i nevjernicima, kao i značaj neintegracije u švedsko društvo. Posebno je izražena mržnja prema šiitskom ogranku islama, koji salafisti opisuju kao "jevrejsku izmišljotinu radi potkopavanja muslimanske zajednice iznutra". 

Kao jedna od ključnih metoda identifikovana je rana indoktrinacija ekstremističkom ideologijom. 

"Salafisti vjeruju da je važan i odlučan korak u pravcu izgradnje pravog islamskog karakatera rano obrazovanje i u tom smislu vlasti treba posebno da obrate pažnju na to", navodi se u izvještaju. 

Salafistička propaganda će biti sve jača u "izolovanim područjima" Švedske i njena meta su prvenstveno drugi muslimani, posebno žene i mladi ljudi, navodi se u izvještaju. 

Tačan broj muslimana u Švedskoj je i dalje predmet debate jer ne postoji religijski zasnovana statistika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije