Svijet

Broj žrtava zemljotresa na Haitiju povećan na 2.189

Broj žrtava zemljotresa na Haitiju povećan na 2.189
Foto: Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix | Broj žrtava zemljotresa na Haitiju povećan na 2.189

PORT O PRENS - Broj potvrđenih smrtnih slučajeva poslije zemljotresa magnitude 7,2 na Haitiju povećan je na 2.189, saopštila je danas lokalna služba civilne zaštite.

Poplave i jaka kiša u danima nakon zemljotresa prekinule su akciju potrage za preživjelima i pružanja pomoći ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, hrane i vode.

Premijer Arijel Anri izjavio je da je ova karipska zemlja "na koljenima", dok među građanima raste nezadovoljstvo jer u teško pogođena područja ne stiže pomoć.

Anri je ranije obišao grad Le Kaj od 100.000 stanovnika na jugozapadu zemlje, koji je pretrpio velika oštećenja u potresu u subotu, 14. avgusta, i obećao da će brzo biti pojačana isporuka pomoći. U sinoćnjem obraćanju naciji putem video poruke priznao je da je Haiti u problemu.

"Haiti je sada na koljenima. Zemljotres je razorio veliki dio juga zemlje i još jednom je pokazao gdje su naša ograničenja i koliko smo osjetljivi", rekao je premijer.

Desetine ljudi došle su na aerodrom u Le Kaju i zatražile vodu i hranu nakon što je stigao jedan helikopter sa zalihama, izjavili su očevici. Policija je intervenisala da bi kamion natovaren namirnicama mogao da ode.

Poslije još jedne kišne noći, stanovnici Le Kaja, uključujući one koji sada žive pod šatorima u gradskom centru, žale se da je pomoć koju dobijaju veoma mala.

Sve je veća bojazan i za udaljena mjesta dalje od ovog grada, poput Žeremija na sjeverozapadu, gdje su pristupni putevi oštećeni, prikazano je na društvenim mrežama.

Pjer Senel, sudija iz Le Kaja, kritikovao je vlasti i rekao da, "kao običan čovjek zabrinut za situaciju u zemlji", želi da kaže da "ništa ne funkcioniše".

Haiti je najsiromašnija zemlja Južne i Sjeverne Amerike, a još se oporavlja od zemljotresa iz 2010. godine u kojem je poginulo 200.000 ljudi. Krizu je pojačao atentat na predsjednika Žovenela Moiza, koji je ubijen 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije