SP Qatar 2022.

Svijet

Brojevi telefona britanske premijerke i 25 ministara prodaju se na internetu

Brojevi telefona britanske premijerke i 25 ministara prodaju se na internetu
Foto: Pexels/chepté cormani | Brojevi telefona britanske premijerke i 25 ministara prodaju se na internetu
Tanjug

Brojevi mobilnih telefona britanske premijerke Liz Tras i 25 njenih ministara prodaju se na internetu, otkriva dnevnik "Mail On Sunday".

Njima se može pristupiti na sumnjivom američkon sajtu koji naplaćuje samo 6,49 funti za pristup informacijama, za koje sajber stručnjaci upozoravaju da bi Kina i Rusija mogle da ih koriste za špijuniranje visokih vladinih ličnosti.

Brojevi telefona i drugi lični podaci Liz Tras, ministra finansija Kvasija Kvartenga, ministra odbrane Bena Volasa, ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija i ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejvmen su među onima koji su navedeni na sajtu.

Uoči konferencije Konzervativne stranke, ministri su sinoć sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost procjenjivali prijetnju, nakon što ih je Ministarstvo bezbjednosti upozorilo da su i njihove imejl adrese i lozinke otkrivene.

Kancelarija vlade je saopštila da je u toku istraga i da su neke od informacija stare.

Međutim, Ministarstvo bezbjednosti je potvrdilo da su među njima podaci o 26 aktuelnih telefonskih brojeva članova kabineta, uključujući i broj premijerke Tras.

Bivši britanski obavještajac sinoć je ocijenio situaciju šokantnom i upozorio da bi se do privatnih informacija moglo doći uz pomoć softvera koji ubacuje virus u telefon putem tekstualne poruke.

Pretplatnici američkog sajta, koju "Mail On Sunday" ne želi da otkrije, mogu jednostavno da traže bilo koju informaciju tako što će ukucati nečije ime.

Sajtu je potrebno samo nekoliko sekundi da prođe kroz podatke ukradene u sajber napadima koji datiraju više od jedne decenije.

Sajt tvrdi da ima više od 14 milijardi fajlova "kompromitovane sadržine" u svojoj bazi podataka koja se može pretraživati. Ljudi koji stoje iza sajta ostaju misterija.

Na sajtu je naveden telefonski broj koji zvoni, ali se niko ne javlja, dok se kancelarija nalazi u Las Vegasu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije