Svijet

Pratite nas na Google news

Brutalan obračun policije i demonstranata na ulicama Hongkonga

Brutalan obračun policije i demonstranata na ulicama Hongkonga
Foto: Tanjug/AP | Brutalan obračun policije i demonstranata na ulicama Hongkonga
Agencije

​HONGKONG - Policija je upotrebila suzavac da bi rastjerala grupu okupljenih demonstranata ispred Kancelarija za vezu kineske vlade, prenose lokalni mediji.

Više desetina hiljada ljudi učestvuje danas u protestnoj šetnji u Hongkongu. Protest se održava dan pošto je policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala demonstrante na ulicama. U neredima su 24 osobe povrijeđene, a 11 ih je privedeno.

Za danas je policija dozvolila održavanje skupa u parku, ali je zabranila šetnju kroz grad u koju je opozicija ipak krenula.

Jedna grupa demonstranata uputila se ka istočnom prometnom trgovačkom kvartu, gdje su podigli barikade i blokirali glavnu saobraćajnicu.

Druga grupa se uputila na zapad, do Kancelarije za vezu kineske vlade u Hongkongu, gdje je bio raspoređen veliki broj policajaca.

Na TV snimcima se vidi da su policajci upotrebili suzavac protiv učesnika marša koji su podigli barikade i nedaleko od Kancelarije kineske vlade.

Demonstranti su tokom prošlonedjeljnih protesta gađali zgradu kineskih vlasti farbom i jajima.

Prošlog mjeseca su u Hongkongu počeli masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje.

Prijedlog zakona je povučen, ali su demonstranti svoje zahtjeve proširili zahtjevajući direktne izbore, raspuštanje parlamenta i istragu policijske brutalnosti.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije