Svijet

Budimpešta odlaže prijem Švedske u NATO

Budimpešta odlaže prijem Švedske u NATO
Foto: Twitter/Arhiva | Budimpešta odlaže prijem Švedske u NATO

Mađarska će odožiti prijem Švedske u NATO zbog kritika iz Stokholma na račun politike premijera Viktora Orbana, saopšteno je danas iz mađarske vlade.

Portparol Zoltan Kovač rekao je da premošćavanje tog jaza zahtijeva napor obje strane, prenosi Rojters.

Švedska i Finska zatražile su pridruživanje Alijansi još prošle godine, nakon intervencije Rusije u Ukrajini, ali su proces stopirale Mađarska i Turska.

Nakon višemjesečnog odugovlačenja Orbanove vladajuće stranke Fides, mađarski parlament je u ponedjeljak odobrio prijedlog zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO, ali je švedski zahtjev i dalje na čekanju.

"U slučaju Švedske, postoji veliki broj pritužbi koje treba riješiti prije nego što se ratifikuje prijem zemlje", naveo je Kovač na svom blogu.

On je saopštio da su švedski predstavnici "u više navrata nastojali da udare na Mađarsku diplomatskim putem, koristeći svoj politički uticaj da naškode mađarskim interesima", aludirajući na švedske kritike zbog urušavanja vladavine prava od strane Orbanove vlade u posljednjih 13 godina.

Međutim, Orban negira ove navode i tvrdi da Stokholm godinama zauzima "neprijateljski stav" prema Budimpešti.

"Dodavanjem na ovo problema i pritužbi koje ima Ankara nema mnogo prostora za manevrisanje, barem ne dok Šveđani ne promijene mišljenje i ponašanje i pomognu da ove dugotrajne rane zacijele", rekao je Kovač.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je prošle nedjelje da će turski parlament takođe počati sa procesom ratifikacije prijema Finske, dok je Švedsku optužio da pruža utočište kurdskim militantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije