Svijet

Bundestag izbjegava odgovor o vojnicima na ratištima u bivšoj SFRJ

Bundestag izbjegava odgovor o vojnicima na ratištima u bivšoj SFRJ
Foto: Facebook | Bundestag izbjegava odgovor o vojnicima na ratištima u bivšoj SFRJ
Tanjug

BEČ - Poslanica Ljevice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić pokušala je da rasvetli da li su nemački vojnici, kao dobrovoljci, učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih godina, a odugovlačenje sa odgovorom od strane nemačke vlade ocenila je skandalom.

Nastićeva je istakla da njemačka vlada sve češće, na arogantan način, odbija da da odgovarajući odgovor na pisana pitanja opozicije.

S tim u vezi je navela da je prije dve nedjelje objavljena knjiga jednog profesora sa univerziteta u Pocdamu, koji je blizak njemačkoj vojsci, u kojoj tvrdi da su pripadnici Bundesvera početkom 1990.tih putovali na ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

U toj knjizi se ističe da su posebno pripadnici garnizona u južnoj Njemačkoj bputovali na "produženi vikend" ili "odmor" na front, kako bi tamo prikupljali ratno iskustvo, napisala je ona pozivajući se na "Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ).

"Ako je to tačno onda su aktivni nemački vojnici ilegalno služili na Balkanu. Zbog obelodanjivanja ovog podatka uputila sam pisani upit vladi sa pitanjem koliko je takvih slučajeva poznato, i da li i koliko je disciplinsko-pravnih mera pokrenuto", naglasila je Nastić.

Pitanja takve vrste su, prema njenim riječima, važan kontrolni instrument opozicije u Bundestagu, ali samo ako vlada na pravi način odgovori. Ukazala je da je vlada najprije zatražila produženje roka za odgovor, a potom na pitanje nije odgovorila ni u novom roku. Na kraju je vlada odgovorila da nema nikakva saznanja o tome. Nastićeva smatra da su takva taktika i navodno neznanje skandal.

"Opozicija ne može kontrolisati vladu, ako joj ne da iskreni odgovor", poručila je Nastić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije