Svijet

Bundestag zaustavlja nekontrolisana trošenja za eksperte

Bundestag zaustavlja nekontrolisana trošenja za eksperte
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Bundestag zaustavlja nekontrolisana trošenja za eksperte

BERLIN - Odbor za budžet Bundestaga na donio je značajnu odluku kojom bi trebalo da se stane na kraj nekontrolisanom i preskupom angažovanju spoljnih eksperata za potrebe ministarstava, što je posljedica "afere savjetnik" čiji je glavni akter bila sadašnja predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, saznaje njemački nedjeljnik Špigel.

U zaključku odbora koji kontroliše budžete svih ministarstava ukazuje se da njemačka vlada u narednim mjesecima mora da preduzme konkretne mjere kako bi se "supstancijalno smanjio angažman spoljnih savjetnika", prenosi Dojče vele.

Osim toga, ministarstvima je dat rok da do sredine juna iduće godine sastave izvještaje u kojima će svako predstaviti adekvatne mjere i način njihovog sprovođenja.

Špigel podsjeća da je pretjerano angažovanje savjetnika dovelo do prevelikih izdataka jer oni u svim ministarstvima vode i projekte, i upravljaju procesima, pa čak i pišu zakone, a samo tokom prošle godine njemačka vlada je na njihove usloge potrošila više od pola milijarde evra.

Ponekada je angažovanje stručnjaka smisleno, ali u mnogim slučajevima u ministarstvima rade ljudi koji su dovoljno kompetentni da i sami obave posao koji se dodjeljuje eksternim stručnjacima, za velike novce.

Nedavno je u ministarstvu odbrane Njemačke izbila "afera savjetnik" čiji je glavni akter bila tadašnja ministarka odbrane Njemačke, a danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, što je dovelo do pokretanja istražnog procesa i konačno do ovakve odluke budžetskog odbora.

Odbor za budžetska pitanja je važan za njemačku vladu jer može da odobri, ili da ne odobri budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije