Svijet

Pratite nas na Google news

CNN: Asanž pretvorio ambasadu u centar za miješanje u izbore

CNN: Asanž pretvorio ambasadu u centar za miješanje u izbore
Foto: N.N. | CNN: Asanž pretvorio ambasadu u centar za miješanje u izbore
Tanjug

ATLANTA - U najnovijem bezbjednosnom izvještaju u koji je CNN imao uvid, navodi se da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž primio tokom niza sumnjivih sastanaka u ambasadi Ekvadora lične isporuke potencijalno hakovanih materijala, vezanih za američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Dokument je zasnovan na mogućnosti na koju je ukazao specijalni istražitelj Robert Maler, a to je da su kuriri donosili hakovane dokumente Asanžu u ambasadu u Londonu.

U izvještaju se opisuje i kako je Asanž pretvorio ambasadu u komandni centar i kako je orkestrirao niz štetnih otkrića, koja su potresla predsjedničku kampanju 2016. godine.

Kako se navodi, uprkos tome što je Asanžovo kretanje bilo ograničeno na ambasadu, dok je čekao siguran prolaz u Ekvador, on se susreo sa Rusima i hakerima svjetske klase, sa kojima je često satima razgovarao.

Takođe, kako navodi CNN, Asanž je dobio moćan novi kompjuterski i mrežni hardver da bi olakšao prenos podataka samo nekoliko nedjelja prije nego što je Vikiliks dobio hakovane materijale od ruskih operativaca. 

Svi ovi podaci dobijeni su zahvaljujući stotinama nadzornih izveštaja koje je za vladu Ekvadora napravila privatna španska bezbjednosna kompanija UC Global i koji pružaju detaljan uvid u život Asanža u ambasadi.

Osim toga, oni daju i novu dimenziju izvještaju Malera koji je katalogizovao kako je Vikiliks pomogao Rusima da potkopaju američke izbore.

Izvještaj je pokazao i da je Asanz lično puštao neke od objava Vikiliksa direktno iz ambasade u kojoj je živio skoro sedam godina.

Španska kompanija UC Global nije bila dostupna za komentar.

Inače Asanž, porijeklom Australijanac uvijek je negirao da je radio za Kremlj, te da izvori Vikiliksa nisu ruska vlada niti država.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije