Svijet

CNN: Kisindžer je na Kambodžu bacio više bombi nego što je ukupno bačeno u Drugom svjetskom ratu

CNN: Kisindžer je na Kambodžu bacio više bombi nego što je ukupno bačeno u Drugom svjetskom ratu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | CNN: Kisindžer je na Kambodžu bacio više bombi nego što je ukupno bačeno u Drugom svjetskom ratu

HONG KONG – Pedeset godina nakon što je Henri Kisindžer vodio američku spoljnu politiku u jugoistočnoj Aziji, region nastavlja da živi sa posljedicama bombardovanja i vojnih kampanja koje je podržao bivši državni sekretar, koji je umro prošle nedelje.

U Kambodži, neeksplodirana ubojna sredstva zaostala od tepih-bombardovanja iz vijetnamskog rata, koje su orkestrirali Kisindžer i predsjednik Ričard Nikson, idalje ubijaju i sakate odrasle i djecu.

Od oktobra 1965. do avgusta 1973. Sjedinjene Države su bacile najmanje 2.756.941 tona ubojnih sredstava na Kambodžu, što je više nego što su saveznici ispustili tokom Drugog svetskog rata, prema izveštaju istoričara sa Univerziteta Jejl, Bena Kirnana.

Takva ubojna sredstva u Kambodži, Laosu i Vijetnamu, kao i nagazne mine i drugi eksplozivi iz decenija sukoba koji su uslijedili u destabiliziranoj regiji i dalje predstavljaju ozbiljan rizik za ljude koji tamo žive.

Kisinžer je dobio Nobelovu nagradu za mir 1973. godine za svoju ulogu u posredovanju u prekidu vatre koji je okončao američko učešće u ratu u Vijetnamu do čega je došlo nakon teškog američkog bombardovanja širom sjevera Vijetnama.

Dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti posljednjih decenija pokazali su ne baš lijepu sliku o razmatranjima iza zatvorenih vrata prema kojima su Kisindžer i Nikson pojačavali tajne bombaške napade širom Kambodže i produžili tajni rat u Laosu dok su pokušavali ugušiti sjevernovijetnamske linije snabdijevanja i ugušiti komunističke pokrete. Jedan deklasifikovani dokument Niksonovog šefa kabineta opisuje Kisindžera kao "stvarno uzbuđenog" kada je kampanja bombardovanja počela 1969.

Kisindžer je sa sebe sklonio odgovornost za ratne odluke i kampanju u Kambodži.

U intervjuu 2014. za američki radio NPR, diplomata je odbio kritike kada su ga pitali o bombardovanju u Kambodži i Laosu, umjesto toga tvrdeći da su kampanje B-52 bile manje smrtonosne za civile od napada dronovima na Bliskom istoku koje je naredio američki predsjednik Barak Obama. (CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije