Svijet

Čapagain: moguća nova migrantska kriza

Čapagain: moguća nova migrantska kriza
Foto: Ilustracija | Čapagain: moguća nova migrantska kriza

ŽENEVA - Veliki broj ljudi krenuće ka bogatijim zemljama kada se otvore granice, bježeći od siromaštva izazvanog pandemijom kovid-19 i tražeći efikasnu vakcinu protiv virusa korona, izjavio je direktor za Aziju i Pacifik u Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca /IFRC/ DŽagan Čapagain.

On je za AFP rekao da su vanredne mjere i zatvaranje granica uvedeni u većini dijelova svijeta koji su već prešli ivicu gladi i da narod u tim zemljama bira da li da se izloži kovidu-19 ili da rizikuje da bude gladan.

Čapagain je istakao da će mnogi koji su izgubili uslove za život osjetiti potrebu da odu nakon otvaranja granica.

"Ne bi trebalo da nas iznenadi ukoliko u narednim godinama ili mjesecima dođe do velikog uticaja na migraciju", upozorio je Čapagain.

Prema riječima direktora Federacije za Aziju i Pacifik, potencijalna migrantska kriza može se izbjeći ili ublažiti ukoliko se sa problemima suoči prije nego što migranti izađu iz svojih zemalja.

Čapagain je naglasio da su troškovi podrške migranata u prolazu i u zemljama do kojih žele da dođu mnogo veći u odnosu na troškove pružanja podrške narodu u životu, edukaciji i zdravstvenim potrebama u njihovoj zemlji, prenijela je "Raša tudej".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije