Svijet

Čemu služi podmornica u kojoj je poginulo 14 ruskih mornara

Čemu služi podmornica u kojoj je poginulo 14 ruskih mornara
Foto: Tanjug/AP | Čemu služi podmornica u kojoj je poginulo ruskih 14 mornara

MOSKVA - Vojni analitičar Mihail Hodoronok ispričao je televiziji "Zvezda" za šta se koristi podmornica u kojoj je juče poginulo 14 mornara.

Prema riječima vojnog eksperta, naučno-istraživačka podmornica je proučavala morsko dno. Za to je imala visokotehnološke instrumente.

"On je opremljen specijalnim instrumentima, kao što su ultrazvučni sonar i mehanički manipulatori. Oni omogućavaju da se proučava morsko dno u cilju osiguranja funkcionisanja Ratne mornarice Rusije", rekao je Hodoronok.

Po njegovim riječima, zbog visoke važnosti zadataka u njoj se nalazilo nekoliko visokopostavljenih kapetana.

Ekspert je nazvao požar u nekom dijelu podmornice jednom od najstrašnijih, najtežih i najopasnijih situacija koje mogu nastati u podmornici.

"Takva situacija se razvija veoma brzo, sa teškim posljedicama za posadu. Požari u podmornicama u većini slučajeva dovode do tragedija. Ako uspe da se spasi podmornica, to je samo zahvaljujući sposobnim i profesionalnim akcijama posade", zaključio je Hodoronok.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 1. jula u ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odnio živote 14 mornara.

Istražni komitet Rusije je počeo provjeru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara.

Putin je u utorak naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da lično ode u Sjeveromorsk i sasluša izvještaje o uzrocima incidenta, kao i da pomogne i pruži podršku porodicama poginulih mornara.

Šojgu je jutros stigao u Severomorsk, gdje je održao sastanak sa članovima komisije za utvrđivanje uzroka požara.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije