Svijet

Čepurin: Veliki planovi za rusko-srpske odnose

Čepurin: Veliki planovi za rusko-srpske odnose
Foto: N.N. | Čepurin: Veliki planovi za rusko-srpske odnose

BEOGRAD - Imamo velike planove za budućnost rusko-srpskih odnosa i možemo da očekujemo veliki napredak u budućnosti, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i poručio da, bez obzira na izazove, postoje velike šanse da Rusija osnaži svoje ekonomsko prisustvo u Srbiji.

"Rusija ima mogućnost da širi svoj ekonomski uticaj, tome težimo i moramo da brzo postignemo ciljeve. Imamo političku stabilnost, tu su i drugi uslovi koji nas inspirišu da riješimo sve međunarodne izazove, da rastemo u narednih nekoliko godina, što će se odraziti i na naše odnose sa Srbijom", rekao je Čepurin na poslovnom forumu u organizaciji Sberbanke.

Naveo je da je Rusija zvanično treći najveći trgovinski partner Srbije, ali i da je, kada se cifre, kako kaže, pogledaju iz drugačijeg ugla, Rusija zapravo na drugom mjestu i blizu je Njemačke.

"Naš promet se prošle godine povećao za 20 odsto i taj trend je nastavljen u prvom kvartalu ove godine. Kada se bude uradio gasovod kroz Srbiju, modernizacija Banatskog dvora i s obzirom na ruske kompanije koje razmatraju poslovanje u Srbiji, poput ''Roskosmosa'', koji će takođe doći u Srbiju, vidjećemo širenje mogućnosti za rast i saradnju sa bankarskim sektorom, posebno Sberbankom", rekao je Čepurin.

Ocijenio je da bi Sberbanka trebalo da posluje u Srbiji, jer je Srbija, kako kaže, tržište koje obećava i pokazuje pozitivnu dinamiku i trendove za "plodonosnu" rusko-srpsku saradnju.

Naveo je da pojedine ruske kompanije već posluju u Srbiji, poput "Jandeksa", koji je prisutran sa taksi uslugama, te da su građani zadovoljni uslugama ove kompanije.

Dodao je da i ruski tehnološki gigant "Kasperski" razmatra širenje u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije