Svijet

Češka: Objavljen izvještaj o proizvodnji novičoka

Češka: Objavljen izvještaj o proizvodnji novičoka
Foto: N.N. | Češka: Objavljen izvještaj o proizvodnji novičoka

PRAG - Kancelarija predsjednika Češke Republike objavila je dio izvještaja češke vojne obavještajne agencije sa kojeg je skunuta oznaka povjerljivosti, a na koji se Miloš Zeman pozvao nedavno kada je govorio o proizvodnji i testiranju nervnog agensa novičok u toj zemlji.

"Predsjednika republike obavijestila je vojna obavještajna agencija o projektu tokom kojeg je Vojno-istraživački institut proizveo nekoliko miligrama mješavine koja sadrži supstancu A-320, nazvanu novičok. Poslije testiranja, uzorak je uništen", navodi se u saopštenju češkog predsjednika.

Prema tom izvještaju, uzorak proizveden u Češkoj bio je drugačiji od klase nervnog agensa novičok koji je upotrebljen za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj u martu.

"Treba naglasiti da Češka Republika nema ništa zajedničko sa incidentom trovanja nervnim gasom u Solzberiju", ističe se u saopštenju iz kancelarije češkog predsjednika, prenosi TASS.

Zeman je 3. maja gostujući na praškoj televiziji Barandov rekao da su male količine novičoka proizvedene i testirane u novembru 2017. u Vojno-istraživačkom institutu u Brnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije