Svijet

Četvrti parlamentarni izbori u Bugarskoj u posljednje dvije god

Četvrti parlamentarni izbori u Bugarskoj u posljednje dvije god
Foto: Tanjug/AP | Četvrti parlamentarni izbori u Bugarskoj u posljednje dvije god

SOFIJA - Nakon kolapsa koalicione vlade reformskog premijera Kirila Petkova u junu, bugarski predsjednik Rumen Radev odredio je ponedjeljak, 2. oktobar, kao datum održavanja četvrtih parlamentarnih izbora za manje od dvije godine.

Radev je takođe imenovao bivšeg ministra rada Galaba Doneva za premijera prelazne vlade koja će obavljati poslove od 2. avgusta do formiranja nove vlade nakon izbora i najavio da će u utorak izložiti prioritete nove vlade, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Bugarska, članica Evropske unije, suočava se sa rastućom inflacijom, neizvjesnim snabdijevanjem prirodnim gasom i drugim efektima rata u Ukrajini.

Imenovanje Doneva (55) za predsjedničkog savjetnika za socijalnu politiku smatra se nagovještajem da će zaštita domaćinstava od rastućih cijena energije i hrane biti prioritet za administrativnu administraciju.

To bi moglo uključivati napore za obnavljanje uvoza ruskog gasa, kao i popravljanje diplomatskih odnosa sa Moskvom koji su bili zategnuti tokom mandata vlade premijera Petkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije