Svijet

Novo ubistvo u SAD: Čistio stan pokojne bake, policajci mislili da je lopov i ubili ga

Novo ubistvo u SAD: Čistio stan pokojne bake, policajci mislili da je lopov i ubili ga
Foto: Tanjug/AP | Čistio stan pokojne bake, policajci mislili da je lopov i ubili ga

Članovi porodice tvrde da je američka policija ubila 28-godišnjeg muškarca dok je on čistio stan svoje pokojne bake.

Džo Frasure mlađi je upucan u ponedjeljak u gradu Vajomingu, a preminuo je sljedećeg dana u bolnici.

Ovo je samo posljednje u nizu kontroverznih policijskih ubistava širom SAD-a. Kancelarija šerifa okruga Hamilton je istraživala pucnjavu, ali potom je slučaj preuzeo okružni tužilac. Izvještaj okružnog obducenta potvrdilo je da je smrt 28-godišnjaka rezultat pucnjave u koju je umiješana policija, objavila je lokalna TV postaja WLWT5.

Policija tvrdi da ubijeni muškarac nije slijedio naredbe.

Iz policije tvrde kako su policajci sumnjali da je on provalnik, a porodica ubijenog muškarca poručuje da je on samo čistio stan nakon bakine smrti. Policijski dužnosnici su najavili da će danas biti objavljen snimak događaja, a još uvijek nije otkriven identitet policajaca koji su bili umiješani, piše Guardian.

Policija tvrdi da su policajci odgovorili na poziv o mogućoj provali u koju su bile uključene dvije do tri osobe, prenio je NBC News.

Komšija je u pozivu policiji je rekao da bi stan trebao biti prazan. Iz policije ističu da su policajci po dolasku na mjesto događaja uočili Frasurea i njegovog oca u zadnjem dijelu zgrade.

Policija navodi da mladić nije slijedio naredbe, nego je počeo bježati od policajaca i kombijem napustiti područje. Dodaju da su policajci zapucali na kombi kad je ubijeni muškarac vozilom "zamalo udario policajca". Najmanje jedan hitac je pogodio mladića u glavu. Hitno je prevezen u Medicinski centar Sveučilišta u Sinsinatiju, gdje je i preminuo, prenosi Index.hr.

Osporavajući iskaz policije, njegova je porodica zatražila objavu snimka događaja. Džo Frasure stariji, otac ubijenog, odbacuje policijske navode da je vozilo korišteno kako bi policajci bili povrijeđeni.

"Želim odgovore od njih... Želim objavu snimka i sve", dodala je majka ubijenog muškarca. Porodica ubijenog mladića u srijedu je protestovala ispred policijske uprave Vajominga, pozivajući na pravdu i objavu snimka.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije