Svijet

Ćuk za "Nezavisne": Pomažemo u području gdje je bio epicentar, katastrofa na svakom koraku

Ćuk za "Nezavisne": Pomažemo u području gdje je bio epicentar, katastrofa na svakom koraku
Foto: Srna | Ćuk za "Nezavisne": Pomažemo u području gdje je bio epicentar, katastrofa na svakom koraku

KAHRAMANMARAŠ - Nenad Ćuk, zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite RS kazao je za "Nezavisne novine" da se pripadnici uprave nalaze u u gradu Kahramanmarašu, gdje je i bio epicentar razornog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutru pogodio Tursku, i da je situacija na terenu veoma ozbiljna.

"Trenutno specijalizovani tim za potrage i spašavanje Civilne zaštite RS nalazi se na jugoistoku Turske, gdje je bio epicentar zemljotresa. Situacija je vrlo ozbiljna. Krenuli smo upravo sa našim jednim timom na teren. Podijelili smo se u dva tima, tako da možemo da radimo rotacije. Ići ćemo kao podrška timu ASAD-a. Sa nama je jedan potražni pas", kaže Ćuk.

On ističe da je situacija krajnje alarmantna, te da je teško opisati šta proživljavaju građani.

"Evo, od kako smo došli u ranim jutarnjim satima na lice mjesta, osjetili smo već tri manja potresa, i to za vrlo kratko vrijeme. Zgrade su u jako lošem stanju. A samo u gradu u kojem se nalazimo, porušeno je preko 950 objekata. Slike koje mi trenutno gledamo  su katastrofa. Jako je opasno ulaziti u ove objekte. U gradu nema struje, nema interneta, komunikacije su veoma otežane", naglašava Ćuk, te dodaje da je prioritet osim pomoći ugroženim građanima, i sačuvati pripadnike Civilne zaštite.

"Najbitnija je sigurnost naših pripadnika i učinićemo sve da to obezbijedimo. Veliki broj međunarodnih timova stalno pristiže. Formira se kamp u koordinaciji sa AFAD-om. Bićemo na terenu, pratićemo situaciju i reagovaćemo prema istoj", poručio je Ćuk.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije