Svijet

Pratite nas na Google news

DW: Njemačko pravilo za zapadni Balkan ostaje na snazi

DW: Njemačko pravilo za zapadni Balkan ostaje na snazi
Foto: Ilustracija | DW: Njemačko pravilo za zapadni Balkan ostaje na snazi
Tanjug

BERLIN - Njemačko pravilo za zapadni Balkan o zapošljavanju treba da ostane na snazi do 2023. godine, piše Dojče vele i navodi da će građani Srbije, Albanije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i takozvanog Kosova i dalje moći da dolaze u Njemačku nezavisno od stručne spreme.

"Olakšice kada je riječ o pravilima za dolazak u Njemačku građana zapadnog Balkana su produžene", piše Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

U nacrtu uredbe u koji je list imao uvid navedeno je da bi radna snaga sa zapadnog Balkana i u naredne tri godine trebalo da ima olakšan pristup njemačkom tržištu rada.

Nakon dugih pregovora u vladajućoj koaliciji, ministar rada Hubertus Hajl je predložio nacrt uredbe kojom se to reguliše i poslao na glasanje ostalim ministrima.

Nacrt u osnovi predviđa da tzv. pravilo za zapadni Balkan iz 2016. godine, koje bi inače isteklo u decembru ove godine, bude produženo do 2023. godine.

Međutim, predviđena je nova gornja granica: godišnje u zemlju na taj olakšani način iz regiona smije da uđe najviše 25.000 ljudi.

U pozadini te odluke su dileme domaćih političara u CDU koji su na početku odbijali svako produžavanje tog pravila.

Prošle godine su njemačka predstavništva u inostranstvu na osnovu tog pravila izdala ukupno 27.000 radnih viza, stoji u nacrtu uredbe, navodi list.

Takođe je ukazano da je istraživanje Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja pokazalo da osobe sa zapadnog Balkana u prosjeku imaju dnevnicu od 12 evra i da je samo jedan odsto njih u Njemačkoj nezaposleno ili im je potrebna pomoć.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije