Svijet

Da li Tramp može da pomiluje samog sebe

Da li Tramp može da pomiluje samog sebe
Foto: wikipedia.org | Da li Tramp može da pomiluje samog sebe

Mediji navode da Tramp razmatra da amnestira i svoju djecu Ivanku, Donalda i Erika. Bijela kuća je optužena da je neko u njeno ime nudio predsjedničko pomilovanje u zamjenu na novac, što je postalo predmet istrage Ministarstva pravde, a mediji navode da američki lider ozbiljno razmišlja i da preventivno pomiluje najbliže saradnike, svoju decu pa čak i – sebe.

Istražitelji su primili tužbu u kojoj se ističe da je jedna osoba tražila donacije za kampanju u zamjenu za predsjedničko pomilovanje, dok su druge dvije ponudile mito za istu stvar.

U verziji koja je objavljena u javnosti, zatamnjena su sva imena pa se ne zna ko je tražio, a ko nudio novac, ni u čije ime, ni koliko su ti ljudi bliski predsjedniku. Ministarstvo pravde je u utorak negiralo da je umiješan ijedan član vlade, prenosi Rojters.

Kao i ranije kad bi se njegovi saradnici i on našli na udaru, Donald Tramp je tvitovao da je posrijedi "lažna vijest". Ove nedjelje je Ej-Bi-Si njuz javio da Tramp razmišlja da unaprijed pomiluje i ćerku, dvojicu sinova, zeta i jednog od najbližeg saradnika, bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija. Prema izvorima iz Zapadnog krila, Tramp je zabrinut da će se nova administracija okomiti na njegovo troje najstarije djece, Donalda, Ivanku i Erika, zeta Džareda Kušnera i Đulijanija, pa traži način da ih zaštiti.

Donald Tramp mlađi i Erik Kušner bi možda mogli da se nađu na meti zbog kontakata sa Rusima tokom predizborne kampanje 2016, zbog čega je Tramp junior već bio predmet specijalne istrage. Kad je njujorški milijarder postao prvi čovek vašingtonske vlade, prepustio je kompaniju Donaldu i Eriku, dok je Ivanka postala njegova savjetnica u Bijeloj kući.

"Organizacija Tramp" je otad pod lupom i medija i istražitelja, a sljedeća administracija bi mogla da se detaljnije pozabavi poslovanjem uticajne familije.

Već se ispostavilo da je na porodični biznis izbjegavao da plati porez tako što bi prijavljivao sumnjive troškove poput plaćanja spoljnih konsultanata. Kako je jedan od spoljnih konsultanata bila i Ivanka Tramp, iako je bila stalno zaposlena u kompaniji, to bi sad moglo da se iskoristi protiv nje. Kad je riječ o Đulijaniju, tužioci bi mogli da se zainteresuju za njegov biznis u Ukrajini i ulogu koju je odigrao u smjeni američke ambasadorke u Kijevu.

Pomilovanje prije osuđujuće presude je neuobičajeno, ali je, podsjeća "Njujork tajms", bilo ovakvih presedana. Predsjednik Džerald Ford je amnestirao prethodnika Ričarda Niksona za sve što je radio u Bijeloj kući, uključujući aferu "Votergejt", zbog koje je i podnio ostavku. Džimi Karter je spasao hiljade Amerikanaca koji su se oglušili o poziv da idu u Vijetnamski rat i koji bi, bez predsjednikovog ukaza, odgovarali za izbjegavanje vojne obaveze. Ipak, kako navodi dnevnik, nijedan šef Bijele kuće nije probao da pomiluje nekog za delikt koji još nije izvršen i teško da bi se na sudu održao ovakav "imunitet".

U julu je američki lider skratio kaznu nekadašnjem saradniku Rodžeru Stounu, osuđenom zbog toga što je lagao u Kongresu i uticao na svjedoke. Prošle nedjelje je amnestirao svog prvog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina, koji je priznao da je lagao Federalni istražni biro.

Na red bi mogli da dođu i Trampovi drugi saradnici poput Pola Meneforta, koji je kriv za izbjegavanje poreza i druge prevare u poslovanju sa Ukrajinom, i Stiva Benona, osumnjičenog za malverzacije sa donacijama za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Iako kritičari ističu da bi Tramp u tom slučaju privatizovao ovu predsjedničku privilegiju, teško da bi to bila prva sporna pomilovanja. I Džordž Buš stariji je "poništio" krivicu za šestoro svojih bliskih saradnika, dok je Bil Klinton uradio isto za bogatog finansijera Demokratske stranke.

Ono čime bi se Tramp sigurno "istakao" u odnosu na prethodnike je kad bi pomilovao samog sebe. Mediji vjeruju da se to ne može isključiti, posebno kad se ima u vidu da su pojedini republikanci i novinari Foks njuza otvoreno pozvali šefa Zapadnog krila da to uradi. Kao razlog navode da bi nova administracija mogla da mu se "osveti" kad ga više ne bude štitio imunitet, kao na primjer kad bi ponovo pokrenula istragu o ruskoj aferi ili pritiscima na Kijev da istraže poslovanje Bajdenovog sina u Ukrajini.

Pravni stručnjaci nisu saglasni oko toga da li je samopomilovanje moguće i da li bi bilo prihvaćeno na sudu. Slažu se, međutim, da predsjednik može da pomiluje samo nekoga ko je odgovoran za kršenje saveznog zakona. Ako država Njujork podigne tužbu zbog finansijskih prevara na osnovu svojih zakona, Trampa i njegovu djecu ne bi zaštitilo ni (samo)pomilovanje.

(Politika.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije