Svijet

Dačić: OEBS značajan u sistemu mira

Dačić: OEBS značajan u sistemu mira
Dačić: OEBS značajan u sistemu mira

BEOGRAD- Predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić razgovarao je u Njujorku o situaciji u Ukrajini sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i šefovima diplomatija Rusije i Ukrajine Sergejom Lavrovom i Pavlom Klimkinom.

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je Ban Ki Muna informisao o misiji OEBS-a u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

O situaciji u Ukrajini Dačić je razgovarao i sa Lavrovom i Klimkinom, uoči ministarskog sastanka normandijske četvorke na kojem će učestvovati Dačićev lični predstavnik Hajdi Taljavini i šef specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan.

"OEBS kao regionalna organizacija ima veoma značaju ulogu u sistemu svetskog mira i želimo da misija OEBS-a u Ukrajini dobije što više ovlašćenja kako bi mogla da ima uticaja na terenu", rekao je Dačić.

Dačić je, uoči brifinga u Savjetu bezbjednosti UN o aktivnostima OEBS-a, imao bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Kine, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, kao i drugih članica ovog tijela UN.

Na sastanku sa šefom diplomatije Kine Vangom Jiem razgovarano je i o infrastrukturnim projektima, posebno izgradnji pruge koja bi povezivala Mađarsku, Srbiju i Grčku.

Kineski ministar je u vezi s tim informisao Dačića o susretu kineskog i grčkog premijera s ciljem rješavanja pitanja bitnih za taj projekat, uključujući grčku luku Pirej.

Na sastanku Dačića i šefa nigerijske diplomatije Aminua Valija istaknuto je tradicionalno prijateljstvo dvije zemlje i važnost stava Nigerije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Delsi Rodriges, čija je pozicija kao članice Savjeta bezbednosti UN, kako je istakao, veoma značajna za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije