Svijet

Dačić na ceremoniji sahrane Mugabea, biće sahranjen u mauzoleju

Dačić na ceremoniji sahrane Mugabea, biće sahranjen u mauzoleju
Foto: Tanjug/AP | Dačić na ceremoniji državne sahrane Mugabea, biće sahranjen u mauzoleju

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Harareu ceremoniji državne sahrane bivšeg predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni svetski zvaničnici.

Ceremoniji su prisustvovali i brojni aktuelni i bivši predsjednici afričkih država.

Na ceremoniji su govorili i od Mugabea se oprostili predstavnici porodice, predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, predsjednici Kenije, Evkatorijalne Gvineje i Juznoafričke Republike, potpredsjednica Tanzanije, bivši predsjednici Gane i Namibije, kao i specijalni izaslanik predsjednika Kine Gu Šengu, potpredsjednica Kube Ines Marija Čapmen Vo i ambasador Ruske Federacije u Zimbabveu.

Mugabe, koji je vladao Zimbabveom 37 godina dok ga nije svrgnula vojska u novembru 2017, umro je prije nedjelju dana u bolnici u Singapuru u 95. godini, preneo je Rojters.

On će biti sahranjen u mauzoleju u Harareu za oko 30 dana, saopštio je njegov rođak, što je suprotno ranijim izvještajima da će njegova sahrana biti održana sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije