Svijet

Dan poslije nereda u pojasu Gaze: Desetine mrtvih, hiljade ranjenih

Dan poslije nereda u pojasu Gaze: Desetine mrtvih, hiljade ranjenih
Foto: Tanjug | Dan poslije nereda u pojasu Gaze: Desetine mrtvih, hiljade ranjenih

GAZA - Izrael se suočio sa međunarodnom osudom nakon što je u ponedjeljak na graničnoj ogradi između Izraela i pojasa Gaze tokom protesta protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu nastradalo najmanje 58, a ranjeno oko 2.700 ljudi.

Sa druge strane, Bendžamin Netanjahu za žrtve krivi Hamas, i kaže da je Izrael u obavezi da "brani svoje granice".

Hiljade Palestinaca okupile su se tokom jučerašnjeg dana na više punktova oko granice. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, poslije čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Očekuje se da će sahrane ubijenih u jučerašnjim neredima biti održane u obalnoj enklavi danas.

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Zeid Rad el Husein, osudio je "šokantno ubistvo desetina ljudi" u ponedjeljak, rekavši da "odgovorni za kršenje ljudskih prava moraju biti kažnjeni".

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan opisao je poteze Izraela kao "genocid". Južna Afrika je, kao i Turska, pozvala svog ambasadora u znak protesta zbog "nasilne agresije koju su izvršile izraelske oružane snage".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron "osudio je nasilje izraelskih oružanih snaga protiv protestanata" u telefonskom razgovoru sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

On je takođe potvrdio kritike američke odluke da se ambasada premjesti u Jerusalim.

Kuvajt je zatražio hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, za koje su diplomate kasnije rekli AFP-u SAD blokirale.

Sjedinjene države pridružile su se Netanjahuu u osudama Hamasa zbog smrti.

Danas sjednica SB UN

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sjednicu na kojoj će razgovarati o dešavanjima duž granice Gaze i Izraela.

Održavanje sjednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savjet bezbjednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Savjeta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim došlo je do teških nereda, kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrantei tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim vječnom prijestonicom Izraela koji ga je okupirao u ratu 1967. godine, Palestinci u njegovom istočnom dijelu, gdje se nalaze sveta mjesta muslimana, Jevreja i hrišćana, namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije