Svijet

Danska: Sabotaža mogući uzrok ostećenja gasovoda

Danska: Sabotaža mogući uzrok ostećenja gasovoda
Foto: Ilustracija/Arhiva | Danska: Sabotaža mogući uzrok ostećenja gasovoda

KOPENHAGEN - Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 posljedica sabotaže.

"Teško je da se zamisli da je ovo slučajnost. Ne možemo da isključimo sabotažu, ali je prerano za zaključke", rekla je Frederiksen u Poljskoj, gdje je prisustvovala otvaranju gasovoda koji će povezati norvešku gasnu mrežu sa Poljskom, prenio je Interfaks.

Njemački bezbjednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još uvijek istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, takođe je rekao da ta zemlja sumnja da je to rezultat sabotaže.

"Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem", rekao je on, prenio je Blumberg.

Kako je rekao njemački bezbjednosni zvaničnik, istraga njemačkih, danskih i švedskih vlasti je teška jer su lokacije pod vodom u Baltičkom moru. Dodao je da će možda biti potrebna podmornica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 posljedica sabotaže.

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže, saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Sjeverni tok pretrpjele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, takođe rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahtijeva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbjednost "cijelog kontinenta".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije