Svijet

Danska privodi kraju program vakcinacije

Danska privodi kraju program vakcinacije
Foto: Tanjug/AP | Danska privodi kraju program vakcinacije

KOPENHAGEN - Zdravstvene vlasti u Danskoj saopštile su danas da razmišljaju o "privođenju kraju" programa vakcinacije protiv virusa korona u zemlji na proljeće i da ne vide razlog da daju buster dozu djeci ili četvrtu vakcinu osobama koje su više ugrožene od teškog oblika kovida 19.

Danska zdravstvena uprava je u saopštenju navela da treći talas zaraze u ovoj evropskoj zemlji jenjava "zbog velikog imuniteta stanovništva".

"Veoma visoka pokrivenost vakcinom u Danskoj, posebno buster dozom, znači da možemo da se nosimo sa sve većom infekcijom bez teških slučajeva", navodi se u saopštenju vladine agencije.

Prošlog mjeseca, danska Vlada je saopštila da nudi četvrtu dozu vakcine starijim licima i drugim ugroženim građanima jer se epidemiološka situacija pogoršala usljed brzog širenja soja omikron virusa korona.

Ali Uprava je zaključila da su tri doze pružile dobru zaštitu štićenicima staračkih domova i osobama starijim od 85 godina, a agencija je odlučila da nije potrebno da im daje dodatne vakcine upravo sada.

Visoki zvaničnik Bolet Soborg, koja je nadležna za zdravstvo, rekla je da je približavanje kraja zime, kada vrijeme provedeno u zatvorenom prostoru, olakšava širenje virusa, što je još jedan razlog za odlaganje četvrte doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije