Svijet

Danska upozorila brodove: Izbjegavajte ovdje ploviti, gas curi u more

Danska upozorila brodove: Izbjegavajte ovdje ploviti, gas curi u more
Foto: N.N. | Danska upozorila brodove: Izbjegavajte ovdje ploviti, gas curi u more

KOPENHAGEN - Danske vlasti upozorile su brodove da izbjegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u radijusu od pet nautičkih milja, zbog curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Sjevernom toku 1.

Njemačka vlada je saopštila da je u kontaktu sa danskim vlastima i da radi sa lokalnim istražnim organima, kako bi otkrila šta je dovelo do naglog pada pritiska u gasovodu, prenosi Rojters.

Plan je bio da Sjeverni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Njemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Danska pomorska uprava prijavila je juče curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Sjeverni tok 2.

Dispečer Sjevernog toka 2 na prelazu na kopno primijetio je nagli pad pritiska na Liniji A gasovoda Sjeverni tok 2", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je pokrenuta istraga i da su obaviještene nadležne vlasti Danske, Njemačke, Švedske, Finske i Rusije.

U ponedjeljak uveče, operater gasovoda Sjeverni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine juna prije nego što je u avgustu potpuno obustavio snabdijevanje, takođe je prijavio pad pritiska na obje linije gasovoda.

Predsjednik njemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je na Twitteru da je zbog pada pritiska u oba gasovoda "sitauacija nepeta".

Regulator je saopštio da trenutno nije poznato šta je izazvalo pad pritiska, dodajući da taj događaj nije imao uticaja na bezbjednost snabdijevanja u Njemačkoj i da je nivo skladišta gasa u zemlji bio oko 91 odsto.

Gasovod, koji je trebalo da udvostruči obim gasa koji teče iz Sankt Peterburga ispod Baltičkog mora u Njemačku, upravo je bio završen i napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, kada je Njemačka otkazala njegovu upotrebu nekoliko dana prije ruskog napada na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije