Svijet

Dekriminalizovane teške droge

Dekriminalizovane teške droge
Foto: Pixnio | Dekriminalizovane teške droge

VANKUVER - Posjedovanje male količine teških droga sada je legalno u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija, koja ih je dekriminalizovala. Kontroverzni potez ima za cilj smanjiti smrtnost uzrokovanu upotrebom tih opojnih sredstava.

Posjedovanje 2.5 grama teških droga, uključujući kokain, krakk kokain, heroin, fentanil, metamfetamin i morfijum, sada je dekriminalizovano. Ovo privremeno izuzeće znači da osoba kod koje se pronađe mala količina ovih droga neće biti zaplijenjena niti će se suočiti s hapšenjem ili bilo kakvim kaznenim optužbama.

Prosječno šest ljudi dnevno umre u Britanskoj Kolumbiji od korištenja nedopuštenih droga, uglavnom muškaraca u svojim privatnim rezidencijama.

Na dan kada je trogodišnji pilot program stupio na snagu, pokrajinski mrtvozornik objavio je da su 2.272 osobe umrle 2022. od predoziranja drogama. To je drugi najveći zabilježeni broj smrtnih slučajeva, koji je nadmašio samo 2.306 smrtnih slučajeva u 2021. godine.

Stanovnici i vlasti se nadaju da će dekriminalizacija posjedovanja malih količina teških droga pomoći u borbi protiv smrtnosti od droga stavljanjem fokusa na liječenje umjesto na kazneni progon, prenosi "VOA".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije