Svijet

Demonstranti ne odustaju od zahtjeva za liberalizaciju zakona o abortusu

Demonstranti ne odustaju od zahtjeva za liberalizaciju zakona o abortusu
Foto: Tanjug/AP | Demonstranti ne odustaju od zahtjeva za liberalizaciju zakona o abortusu

VARŠAVA - Demonstranti u Varšavi i drugim gradovima Poljske organizovali su u subotu marševe u znak protesta protiv restriktivnog zakona o abortusu i policijskog nasilja na nedavno održanim protestima u zemlji.

Demonstranti u Varšavi preimenovali su trgu na kojem se često okupljaju u "Kružni tok ženskih prava", a jedan aktivista popeo se na merdevine kako bi okačio natpis sa novim nazivom trga, prenosi AP.

Aktivisti za zaštitu prava žena pozvali su vlasti u prestonici Poljske da odobre formalnu izmjenu nazivu trga. Oni su rekli da bi novi naziv bio bolji od aktuelnog, koji ime nosi po Romanu Dvomskom, državniku koji je imao ključnu ulogu u oslobođenju Poljske 1918. godine, ali koji je bio i antisemita.

Protesti u Krakovu, Gdanjsku i drugim gradovima održani su na dan kada su žene u Poljskoj pre 102 godine stekle pravo glasa, a događaji su održani pod sloganom "U ime majki, ćerki, sestara".

"Naše prabake se nisu dale zastrašiti! Ni mi nećemo odustati!", uzvikivali su ogranizatori jednog od protesta.

Policija je preko megafona okupljenima uzvikivala da su marševi ilegalni. Kordoni policije pokušavali su da blokiraju prolaz demonstrantima ali su mnogi od njih uspjeli da zaobiđu policijske službenike krećući se kroz dvorišta i sporedne ulice.

Demonstracije u Poljskoj koje se održavaju zbog restriktivnog zakona o abortusu najmasovnije su u zemlji od pada komunizma prije 30 godina.

Poljski Ustavni sud je 22. oktobra donio odluku da zabrani abortus fetusa sa urođenim anomalijama, čak iako nema šansi da preživi, koja je dovela do masovnih protesta u zemlji.

U Poljskoj je već bio na snazi jedan od najrestriktivnih zakona o abortusu koji je dozvoljavao prekid trudnoće samo u slučaju anomalija ploda, rizika po zdravlje žene ili u slučaju incesta i silovanja.

Aktivisti traže potpunu liberalizaciju zakona o abortusu i ostavku desničarske vlade, koja još uvek nije implementirala odluku suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije