Svijet

Demonstranti u Parizu zapalili centralnu banku, gori fasada

Demonstranti u Parizu zapalili centralnu banku, gori fasada
Foto: Tanjug/AP | Demonstranti u Parizu zapalili centralnu banku, gori fasada

Tenzije i nemiri zbog usvajanja Zakona o bezbjednosti nastavljeni su u Parizu. Demonstranti koji protestuju protiv Zakona o bezbednosti zapalili su fasadu centralne banke, javlja Sputnjik.

U protestima u Parizu koji su počeli mirno ali se potom pretvorili u tročasovne nerede privedeno je 47 ljudi, dok je 23 policajaca povređeno, saopštila je policija.

U celoj zemlji održano je 70 protesta zbog kontroverznog zakona o bezbednosti, koji bi ograničio deljenje snimaka i fotografija policije tokom akcija.

Policija u Parizu upotrebila je ranije u subotu suzavac na protestnom maršu protiv policijskog nasilja, nakon što su maskirani demonstranti palili vatromet, postavljali barikade i bacali kamenje na pripadnike policije.

Hiljade ljudi širom Francuske marširalo je protiv policijskog nasilja, zahtevaju'i slobodu štampe nakon policijskog premlaćivanja tamnoputog muzičkog producenta Mišela Zeklera.

Neprimejrena sila protiv Zeklera rasplamsala je bjes građana zbog nacrta zakona kojim se zabranjuje snimanje policije, a koji se vidi kao ograničavanje prava novinara da izveštavaju o policijskoj brutalnosti, preneo je Rojters.

Na snimcima, koje je prikupio AP sa bezbjednosnih kamera u njegovom muzičkom studiju i onih koje su napravili susjedi, vide se trojica policajaca kako prate Zeklera do studija, gde su ga u više navrata udarali pendrekom.

Oni su supendovani i nalaze se pod istragom.

Mišel Zekler je rekao da traži pravdu i da su ga policajci vređali i koristili "jake rasističke epitete".

Zekler, koji je zadobio povrede glave, podlaktice i nogu, rekao je da ne razume zašto su policajci hteli da ga uhapse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije