Svijet

Desničarsko nasilje u Njemačkoj povećano za gotovo četvrtinu

Desničarsko nasilje u Njemačkoj povećano za gotovo četvrtinu
Foto: Unsplash/Ilustracija | Desničarsko nasilje u Njemačkoj povećano za gotovo četvrtinu

BERLIN - Broj krivičnih djela motivisanih desničarskom ideologijom povećan je za gotovo četvrtinu u Njemačkoj tokom prošle godine, pokazali su statistički podaci koje je danas objavilo njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema tim podacima, Njemačkoj je prošle godine zabilježeno ukupno 28.945 takvih krivičnih djela, što je porast od 23,21 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Ovaj broj uglavnom uključuje propagandne delikte, oštećenja imovine, uvrede, izazivanja mržnje, prinude ili prijetnje i kršenja pravila okupljanja.

U međuvremenu, u posljednjih nekoliko sedmica zabilježen je niz napada na političare u sve polarizovanijoj klimi, prenosi Srna.

Broj krivičnih djela motivisanih ljevičarskom ideologijom, takođe, je povećan u odnosu na 2022. godinu, za 11,48 odsto, a prošle godine je zabilježeno ukupno 7.777 krivičnih djela.

Prema najnovijim podacima, nasilni zločini motivisani desničarskim ili ljevičarskim ideologijama porasli su u približno jednakoj mjeri u prošloj godini - za 8,55 i 8,79 odsto.

Podaci ukazuju na ono što su političari opisali kao povećanu sklonost političkom nasilju u NJemačkoj, djelimično motivisanu diskursom koji se pomjerio udesno.

Podrška krajnje desničarskoj partiji AfD porasla je u posljednjih godinu dana, dovodeći je na drugo mjesto u većini nacionalnih istraživanja javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije