Svijet

Detalji haosa u Njemačkoj: Desetine uhapšenih, htjeli da smijene sadašnju vlast?

Detalji haosa u Njemačkoj: Desetine uhapšenih, htjeli da smijene sadašnju vlast?
Foto: Tanjug/AP | Detalji haosa u Njemačkoj: Desetine uhapšenih, htjeli da smijene sadašnju vlast?

BERLIN - Hiljade policajaca izvelo je u srijedu seriju racija širom Njemačke protiv desničarskih ekstremista koji su navodno pokušavali da izvedu državni udar, piše britanski Gardijan.

Operacija se sprvodi pod iznakom "Soko -senks" i u okviru nje 3.000 pripadnika službi bezbjednosti pretreslo je 137 obejakata u vlasništvu 52 osumnjičena, dok je njih 25 uhapšeno, javlja njemački Bild.

Akcija je počela u šest sati ujutro pretresom kuća u berlinskoj rezidencijalnoj četvrti Vanze. Akcije su koordinisano pokrenute i u Bad Lobenštajnu, Baden-Virtenbergu, u Saksoniji, Bavarskoj, Hesenu, Donjoj Saksoniji, ali i u susjednoj Austriji- Kicbil i Peruđa u Italiji.

Kako javlja Bild mreža je formirana opko princa Hajnriha koji je klasifikovan kao bezbijednosna pretnja, kao i bivša poslanica AFD i berlinska sudija Birgit M.V.

Među uhapšenima je i ruski državljanin Vitalij B.

Htjeli da smijene sadašnju vlast

Sve je počelo kada su istražitelji ušli u trag tajnoj organizaciji u Hesenu, kada je u avgustu 2022 vlasitima prijavljeno postojanje tajne "antiustavne grupe".

"Optuženi pripadaju terorističkoj organizaciji osnovanoj krajem novembra 2021. koja je imala za cilj rušenje postojećeg državnog poretka u Njemačkoj i njegovu zamenu novim oblikom vladavine", saopštio je savezni državni tužilac.

Navodno tajna grupa je smatrala da je i sam čin nasilja veoma važan i neophodan kako bi se promijenio sistem na svim nivoima vlasti.

Ono što je interesantno jeste da je među zavjerenicima bio i pripadnik specijalne vojne nemačke jednice KSK, a to je otkrila vojna kontraobavještajna služba.

Kako javlja Bild radi se o ljudima koji su imali uticajne pozicije u društvu i ilali jake socijalne i finansijske veze. Među onima koji su bili planirani za ovaj puč bili su i bivši vojnici Bundesvera, a kako javlja Bild neki od njih nabavljali su i oružje.

Tužioci su rekli da su osumnjičeni kolovođe, identifikovani samo kao Hajnrih XIII PR i Rudiger v P, optuženi da su prošle godine osnovali "terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Njemačkoj i zamijene ga sopstvenim oblikom države, koji je već u toku osnivanja."

Osumnjičeni su bili svijesni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvima i silom, rekli su tužioci.

Navodno su vjerovali u "teorije zavjere koji se sastoje od narativa takozvanih građana Rajha, kao i ideologije Qanona", navodi se u saopštenju tužilaca.


Povezana vijest: Haos u Njemačkoj: U toku antiteroristička operacija sprečavanja državnog udara

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije