Svijet

Detalji napada u francuskoj crkvi: Jedan napadač imao nanogicu

Detalji napada u francuskoj crkvi: Jedan napadač imao nanogicu
Detalji napada u francuskoj crkvi: Jedan napadač imao nanogicu

RUVR - Jedan od napadača u crkvi na sjeveru Francuske bio je ranije osuđivan i imao je elektronski uređaj za praćenje, ali je mogao slobodno da se kreće u jutarnjim časovima, piše Daily Mail.

Radi se o 19-godišnjem mladiću koji je živio sa roditeljima u blizini crkve u mjestu Ruvraj u Normandiji. On je prošle godine otišao u Siriju u pokušaju da se pridruži "Islamskoj državi", ali je uhapšen.

On je osuđen na zatvorsku kaznu zbog terorizma nakon kratkog suđenja u Francuskoj, a pušten je 2. marta ove godine.

Mladić je dva puta pokušao da uđe u Siriju, preko Minhena i preko Švajcarske.

Dvojica napadača u francuskoj crkvi u Normandiji natjerali su starijeg sveštenika da kleči prije nego što su ga ubili, a cijelo ubistvo su snimili, rekla je opatica koja je pobjegla sa lica mjesta.

Opatica je bila jedna u grupi ljudi koje su napadači uzeli kao taoce tokom jutarnje mise u crkvi Sen Etjen du Ruvraj, u oblasti Sen Maritim, sjeverno od Ruana.

"Oni su ga natjerali da kleči i on je pokušao da se odbrani i tada je počela drama", rekla je opatica koja se predstavila kao sestra Danijela za radio RMC.

Ona je dodala da je pobjegla u trenutku kada je jedan od napadača ubio sveštenika.

List Daily Mail objavio je da je svešteniku Žaku Amelu /Jacques Hamel/ odsječena glava.

Dva muškarca naoružana noževima ranije danas oteli su dvije časne sestre i nekoliko vjernika u crkvi Sent Etjen u provinciji Normandija na sjeveru Francuske, navode policijski izvori.

Prema navodima agencije AFP, u talačkoj krizi u francuskom gradu Ruvre, pored dvojice napadača, ubijen je i sveštenik crkve kojeg su prethodno kidnapovali.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da Francuska treba "koristiti sva raspoloživa sredstva" protiv militantne grupe, protiv koje je Francuska pokrenula vazdušne udare u Siriji i u Iraku.

Predsjednik je to nazvao "užasavajućim terorističkim napadom" i izjavio je novinarima da su napadači obećali vjernost Islamskoj državi. Novinska agencija Islamske države Amak navodi da su "dvojica njenih vojnika" izvela napad.

“Ponovo smo stavljeni na probu. Prijetnja je još veoma visoka”, izjavio je Oland.

Napad je posljednji u nizu smrtonosnih ataka u Evropi, među kojima su masovno ubistvo u Nici i četiri incidenta u Njemačkoj.

Mnogi od tih napada bili su povezani s islamskim militantima a Islamska država je pozvala svoje pristalice da napadaju zemlje protiv kojih se bori, uglavnom u Iraku i u Siriji.

Današnji napad desio se tokom jutarnje mise u parohijskoj crkvi u Saint-Etienneu, južno od  Rouena u Normandiji.

Istraga je predata antiterorističkoj jedinici ureda pariškog tužioca.

Povezana vijest:

Talačka kriza u crkvi u Francuskoj: Ubijeni napadači i talac

 

(telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije