Svijet

Direktor FSB: Moguće spajanje Al kaide i Islamske države

Direktor FSB: Moguće spajanje Al kaide i Islamske države
Foto: Ilustracija | Direktor FSB: Moguće spajanje Al kaide i Islamske države

MOSKVA - Direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksander Bortnikov upozorio je da bi terorističke grupe Islamska država i Al kaida mogle da se spoje.

"Međunarodne terorističke organizacije Al kaida i Islamska država mogle bi da ujedine svoje potencijale, a mi smatramo da bi to bio prilično ozbiljan korak, koji može da rezultuje brojnim negativnim posljedicama", rekao je Bortnikov na sastanku specijalnih službi.

On je dodao da "postoje brojni znaci koji ukazuju na njihovo moguće spajanje", prenio je TASS.

"Obje ove terorističke organizacije koriste sličnu ideološku osnovu i zajedničke ljudske resurse za popunjavanje svojih jedinica", rekao je direktor FSB-a.

Bortnikov je rekao da mnogi teroristi, uprkos sukobima između Al kaide i jedinica Islamske države, prelaze iz jedne terorističke strukture u drugu radi lične koristi, promjena na bojištima ili drugih razloga.

Sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev rekao je na istom sastanku da u svijetu postoji više od 200 terorističkih grupa, ali da je samo pet izvršilo trećinu svih terorističkih napada u 2017. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije