Svijet

Djeca planirala teroristički napad

Djeca planirala teroristički napad
Foto: Twitter / Printscreen | Djeca planirala teroristički napad

KELN - ​Šef Savezne kancelarije za zaštitu ustava, Tomas Haldenvang upozorio je u srijedu na izuzetno visok rizik od terorizma. ​Dvojica mladih islamista su vjerovatno htjeli da izvrše teroristički napad u Kelnu sljedećeg petka. Federalni zavod za zaštitu ustava dobio je informaciju o osumnjičenom korisniku Telegrama u terorističkoj grupi Islamske države koji je tamo objavio i snimak.

Njemačke vlasti uhapsile su juče dvojicu tinejdžera, simpatizera Islamske države (ISIL) koji su planirali teroristički napad. Kako javlja "Bild", radi se o Edrisu D. (15), porijeklom iz Avganistana, i Rasulu M. (16) iz Čečenije.

Njemački list prenosi da se Edris na snimku koji je objavio na Telegramu pozvao na sveti rat protiv Zapada i najavio napad.

Petak, 1. decembar, naveo je kao vrijeme za napad.

Odmah su upozoreni svi bezbjednosni organi širom Njemačke.

Srećom, mladi islamista je brzo identifikovan - radilo se o Edrisu D. (15) iz Buršajda.

Mladi Nijemac avganistanskog porijekla nije bio poznat ni policiji ni Kancelariji za zaštitu ustava kao osumnjičeni za terorizam, a o njemu nije bilo ni saznanja relevantnih za državnu bezbjednost.

Istražitelji su brzo otkrili da je 15-godišnjak imao bliske kontakte sa ruskim državljaninom i korisnikom Telegrama Rasulom M. (16) iz Vitstoka. On je poznat kao simpatizer terorističke organizacije Islamska država, a policija ga zna po širenju terorističke propagande.

On je stoga klasifikovan u Brandenburgu kao takozvana "relevantna osoba", odnosno osumnjičeni za terorizam.

Mladi Čečen je navodno umiješan u napad i, prema istrazi državne bezbjednosti, navodno je želio da otputuje kod Edrisa u Buršajd 1. decembra. Mladi islamisti su vjerovatno htjeli da izvrše napad koristeći samonapravljene zapaljive naprave ili mali kamion.

Prema informacijama do kojih je došao "Bild", meta je trebalo da bude božićna pijaca ili sinagoga u Kelnu.

Istražitelji su u utorak pretresli sobe osumnjičenih u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Brandenburgu i priveli osumnjičene.

Javno tužilaštvo u Dizeldorfu i javno tužilaštvo u Nojrupinu istražuju sumnje u planiranje terorističkog djela.

"Izgledalo je veoma konkretno. Jedan mladić je pisao o planovima napada u grupi za čet. Na kraju su se dogovorili oko veoma specifičnog plana za napad na božićno tržište. Imao je veoma konkretan efekat", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije, Herbert Reul.

Petnaestogodišnjak, koji je ranije bio neprimjetan za vlasti, zatim je brzo identifikovan i uhapšen u Buršajdu u utorak uveče.

U srijedu u kasnim popodnevnim satima, Majkl Eser, šef Uprave za kriminal u policiji Kelna, komentarisao je bezbjednost na božićnim pijacama i u jevrejskim institucijama.

"Sproveli smo istragu u ovom slučaju u Kelnu i na osnovu dostupnih saznanja uhapsili mladu osobu. Trenutno nema naznaka iz postupka koji bi ukazivali na preispitivanje postojećeg bezbjednosnog stanja. Veoma smo budni, u stalnoj smo komunikaciji sa državnim i saveznim bezbjednosnim organima i činimo sve što možemo da zaštitimo stanovništvo", rekao je on.

Trenutni slučaj pokazuje da je sistem ranog upozorenja ponovo funkcionisao. Visok nivo zaštite stanovništva je glavni prioritet policije, navodi "Bild", prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije