Svijet

Djevojčica traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta

Djevojčica traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta
Foto: Yatsusimnetcojp/Pixabay | Djevojčica traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta
Tanjug

NJUJORK - Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama predala je pismo 12-godišnje Fajne Savenkove iz ukrajinskog grada Luganska, koja poziva generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da pomogne u gašenju ukrajinskog veb-sajta Mirotvorets, koji objavljuje lične podatke ljudi, rekao je danas Dmitrij Poljanski, predstavnik Rusije pri UN.

Poljanski je rekao da je pismo Fajne Savenkove proslijeđeno i da ona u njemu traži od Guteresa da "pritisne" Ukrajinu da ugasi ekstremistički sajt Mirotvorets, čiju bazu podataka unose "ukrajinski nacionalisti i radikali", piše Tass.

"Ovo nije je sasvim uobičajena praksa za našu misiju, obično proslijedimo pisma državnih agencija i građanskih organizacija, ali situacija koja uključuje direktno obraćanje 12-godišnjeg djeteta zahtijeva neposrednu akciju i jasnu, nedvosmislenu kvalifikaciju", rekao je on.

Poljanski je dodao da je kopija pisma poslata Dječijem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) i da se nada da čelnici UN neće ostaviti ovaj "nečuveni slučaj" bez pažnje i pravilne procjene.

Ranije je zloglasna veb-stranica Mirotvorets objavila da je uključila Fejnu Savenkovu u spisak ljudi koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti Ukrajine.

Sajt je objavio njene lične podatke, fotografije i snimke njenih objava na internetu, a administratori sajta vjeruju da Savenkova "učestvuje u antiukrajinskim propagandnim događajima".

Savenkova je primijetila da se "objavljivanjem ličnih podataka djece na ovakvim sajtovima krše dječja prava".

Ona je dodala da ukrajinske vlasti ne reaguju na kršenje prava djece u svojoj zemlji i izrazila nadu da će UN preduzeti mjere i da će sajt biti ugašen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije