Svijet

Pratite nas na Google news

Djevojčicu paralisao ugriz krpelja, mogla joj otkazati pluća

Djevojčicu paralisao ugriz krpelja, mogla joj otkazati pluća
Foto: FOX19 | Djevojčicu paralisao ugriz krpelja, mogla joj otkazati pluća
N.N.

Jedna majka iz američke savezne države Ohajo odlučila je da pokuša osvijestiti roditelje o opasnostima ugriza krpelja nakon što je njena petogodišnja kćerka ostala privremeno paralisana zbog bolesti koja se povezuje s tim parazitom.

Sara Mel je iza uha na glavi kćerke Ejveri uočila dva krpelja, izvještava "FOX19".

Kada ju je odvela u obližnju dječju bolnicu, njeno stanje je zbunilo ljekare koji se nikad nisu sreli s takvim slučajem, čak ni oni koji imaju 30-godišnje iskustvo.

Djevojčici su dijagnostifikovali paralizu uzrokovanu ugrizom krpelja, a majka nije sigurna gdje ih je djevojčica pokupila.

"Možda je to bilo i u našem dvorištu", izjavila je.

Paraliza uzrokovana ugrizom krpelja, prema riječima ljekara, vrlo je rijetka, a uzrokuje je otrov u slini krpelja.

"Simptomi uključuju akutnu, uzlaznu paralizu koja se često miješa s drugim neurološkim poremećajima ili bolestima. U roku od 24 sata od uklanjanja krpelja, paraliza obično nestaje", navodi Američki centar za kontrolu bolesti.

To je bio slučaj i kod petogodišnjakinje. Nakon što su ljekari uklonili krpelje njeno stanje se stabilizovalo, ali simptomi su bili toliko teški da je postojala opasnost od otkazivanja pluća.

"Nije mogla da jede sama, u jednom trenutku je hvatala vazduh. Pripremali su nas da će joj možda otkazati pluća", dodala je majka.

Ejveri je otpuštena iz bolnice jer nije pokazivala nikakve nuspojave, ali čeka je pregled neurologa nakon čega će se znati ima li ikakve posljedice.

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije